„Undă verde” pentru Celula 2 la Deponeul de la Ghizela

După umplerea primei celule de la Deponeul de la Ghizela, Consiliul Judeţean Timiş se pregăteşte pentru inaugurarea celei de-a doua celule. Mai mulţi consilieri judeţeni au făcut însă sesizări cu privire la mirosurile din zonă, care deranjează locuitorii din satele vecine.

 

În linie dreaptă pentru o nouă celulă

Întrucât prima celulă s-a umplut, conform planului legat de exploatarea Deponeului de la Ghizela, Consiliul Judeţean Timiş se pregăteşte să deschidă o a doua celulă din structura de depozitare a gunoaielor menajere.

Teoretic, impedimente legate de documentaţie nu ar mai exista. „Noi am emis certificatul de urbanism pentru Celula 2 de anul trecut. Restul documentaţiei se eliberează de către Consiliul Judeţean”, ne-a declarat Mircea Mirean, primarul din Ghizela.

Cu toate acestea, mai mulţi consilieri judeţeni au făcut sesizări cu privire la exploatarea deponeului, prima nemulţumire fiind legată de mirosuri. „Miroase groaznic în zonă. Nu cred că e cineva din localităţile vecine care o să poată sta cu geamul deschis la vară. Şi mai multe plângeri sunt nu în Ghizela, ci în localităţile spre care bate vântul dinspre deponeu. Oamenii se plâng că, din această cauză, a început să scadă preţul caselor şi terenurilor din zonă. Să nu uităm şi de infiltraţii. Să nu ne trezim că se ajunge până în Bega”, afirmă consilierul judeţean PNL Tiberiu Lelescu.

Cu sau fără reclamaţii, CJ Timiş merge mai departe cu graficul proiectului. „Pot să vă spun că aceasta este o obligaţie conformă Sistemului Integrat de Sistemul de a realiza programul în continuare, şi anume Celula 2 cu subcelula 2.1 şi subcelula 2.2. Termenul de valabilitate al celulei 1 a fost de cinci ani. Încă nu este închisă celula 1, se va merge în paralel cu aceasta”, precizează Călin Dobra, preşedintele administraţiei judeţene.

 

Sesizări legate de depozitarea de alimente

În legătură cu mirosurile emise de deponeul de la Ghizela, la CJ Timiş a fost făcută o sesizare cu privire la suspiciuni de importuri de deşeuri alimentare, în scopul depozitării.

În şedinţa de plen de luna trecută s-a cerut verificarea unor informaţii conform cărora cantităţi uriaşe de alimente expirate, provenind de la mai multe lanţuri de supermarketuri, ar fi aduse la deponeul de la Ghizela. În acest sens, s-a solicitat şi să se verifice dacă nu există un fenomen de „import de alimente stricate”, fiind vorba de cantităţi mari de produse alimentare expirate sau aproape de expirare, aduse în zonă chiar din alte ţări, doar pentru că taxele de depozitare de la Ghizela sunt mici în comparaţie cu ce se percepe pentru acest gen de servicii în ţările vestice vecine.

„Pe surse, se pare că acolo ajung multe produse alimentare expirate care provin din unele ţări din care importăm aceste produse. Aceste produse sunt depozitate acolo la deponeu. Am vrea să ştim în ce condiţii sunt depozitate aceste produse alimentare la deponeu. Este legal să se întâmple această situaţie?”, s-a precizat în plenul CJ Timiş.

Print Friendly, PDF & Email