Un tur cu poveste în zona Margina

Foto: Asociaţia prin Banat

Organizatorii proiectului Cămine în mișcare invită publicul în data de 8 septembrie, la Turul cu poveste: Margina-Sintești-Peșă-Zorani.

 

Proiectul cultural Cămine în mișcare continuă seria de pre-evenimente și invită publicul interesat, în 8 septembrie, la Margina, să vadă şi să audă poveștile căminelor din zonăşi să se bucure de bucatele tradiționale și de „cafele cu givăneli”. Programul, anunţă organizatorii, va fi completat cu un spectacol de teatru al celor de la Auăleu, Ferma, prezentat în premieră în această zonă a Banatului, precum și cu ateliere creative și instalații de artă comunitară, evenimentul făcând parte dintr-o suită de astfel de activități pregătite de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană și Asociația Prin Banat.

Turul cu poveste Margina-Sintești-Peșă-Zorani-Margina se va face cu căruțe trase de cai. O primă oprire va avea loc la Muzeul Satului din Sintești, acaesta fiind urmată de un picnic cu produse locale la izvorul de la Peșă, locul în care se întâlneau, în tinerețe, străbunicii și bunicii de acum ai satelor din jur. Turul va continua cu o altă oprire, în Zorani, unde va fi depănată o poveste de viață, culeasă în cadrul proiectului Cămine în mișcare și care a inspirat spectacolul de teatru Altă zi cu soare, pus în scenă de Asociația Solidart.

De la ora 15, vor avea loc o serie de ateliere creative, jocuri pentru copii, iar cei prezenți vor fi invitați să participe la construcția unei instalații de artă comunitară.

De la ora 17.30, la Căminul Cultural Margina va pus în scenă spectacolul de teatru Ferma, o punere în scenă în stilul propriu celor de la Auăleu a romanului lui George Orwell, Ferma animalelor, o satiră care reflectă evenimentele din perioada lui Stalin, care critică nu numai coruperea revoluției pe care conducătorii ei o practică, dar și modul în care indiferența, răutatea, ignoranța, lăcomia și miopia distrug orice posibilitate a unei utopii.

Turul este organizat în parteneriat cu Centrul de Informare Turistică Margina și cu sprijin logistic din partea Primăriei și Consiliului Local Margina. Înscrierile se pot face până joi, 6 septembrie, ora 20, la adresa: http://bit.ly/inscriere-tur-camine-in-miscare-margina. Tot aici poate fi consultat și programul complet.

Taxa de participare este de 35 de lei/persoană și se achită la fața locului. Participarea la tur devine valabilă doar în urma completării formularului de înscriere. Prin participarea la tur sunt susținuți producătorii locali, anunţă organozatorii.

Concomitent, la Margina se va desfășura și ruga comunei, 8 septembrie fiind data la care se sărbătorește nașterea Maicii Domnului.

Prima manifestare artistică din cadrul proiectului Cămine în mișcare a avut loc în 18 august, la Făget, unde Petrila Quartet a susținut la Muzeul de Istorie și Etnografie un concert de muzică clasică dedicat Centenarului Marii Uniri, iar trupa de teatru Auăleu a continuat seara în Parcul Regele Mihai I, cu spectacolul de teatru Huooooo!!!.

Evenimentul principal al proiectului Cămine în Mișcare va avea loc între 28 și 30 septembrie, în satele Margina și Zorani, iar programul complet al acestuia va fi disponibil în curând pe pagina www.camineinmiscare.ro și pe pagina de Facebook www.facebook.com/movingfireplaces, mai anunţă organizatorii.

Cămine în mișcare / Moving Fireplaces este un proiect al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, produs de Asociația prin Banat, realizat cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și se desfășoară sub egida Anului European al Patrimoniului 2018. Este singurul proiect din programul cultural Timișoara 2021 care se desfășoară în jurul Timișoarei, în regiunea Banatului istoric, gândit pentru a încuraja oamenii să-şi împărtăşească moştenirea culturală şi poveştile personale cu cei din jur.

Print Friendly, PDF & Email