Un test de sânge ar putea fi folosit pentru detectarea gradului de răspândire a cancerului de piele

Un simplu test de sânge ar putea fi folosit pentru detectarea gradului de răspândire a cancerului de piele, care este greu de diagnosticat, conform cercetătorilor de la Universitatea Dundee, din Scoţia.

 

Test de sangeCercetătorii scoţieni afir­mă că testul se bazează pe mă­surarea nivelurilor unei gene, TFP12, din ADN-ul sângelui. Aceeaşi echipă de cercetare a identificat alt biomarker po­tenţial, NT5E, care pare a fi asociat cu răspândirea forme­lor agresive de melanom, infor­mează dailymail.co.uk, sursă citată de Mediafax.

Oamenii de ştiinţă, care şi-au prezentat descoperirea zilele acestea, la con­ferinţa Institutului Naţional de Cercetare a Cancerului din Liverpool, susţin că testul de sânge ar putea fi o posibilă ţintă pentru dezvoltarea unor tratamente noi care să dis­trugă melanoamele, mai ales în cazul acelor forme de can­cer care s-au extins la creier, plămâni şi la alte organe. “Uti­lizarea unui test de sânge asi­gură baza pentru un mod simplu şi precis de a descoperi gradul de răspândire a bolii (…) şi poate duce la o diag­nosticare mai rapidă şi la noi tratamente, pacienţii şi doctorii având astfel o şansă mult mai mare de a învinge boala”, declară Tim Crook, autor al studiului şi oncolog consultant la Universitatea Dundee.

În prezent, peste 40% din pacienţii bolnavi de cancer de piele trăiesc cel puţin zece ani de la depistarea maladiei, dar specialiştii afirmă că mai sunt încă multe lucruri de făcut pentru tratarea pacienţilor cu forme de cancer care s-au răspândit la alte organe.

Print Friendly, PDF & Email