Un Stradivarius şi un Guarneri, mânuite de Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, se vor duela la Timişoara

În acompaniamentul pianistului Horia Mihail

Duelul Viorilor 2015_Chisinau_1 Foto Press_Virgil OprinaAjuns la mijlocul celei de-a cincea ediții, Turneul internaţional Duelul viorilor va ajunge la Timişoara miercuri, 30 septembrie. Spectacolul va avea loc, de la ora 19, la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul.

 

Turneul internaţional Duelul viorilor, un proiect Radio România, organizat de Centrul Cultural Media, desfăşurat în perioada 22 septembrie – 4 octombrie, se dovedeşte deja un real succes, declară organizatorii. „Săli pline, aplauze îndelungi și multe cereri de bis-uri au existat în toate localitățile în care violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru au cântat împreună cu pianistul Horia Mihail. Au fost, de asemenea, și reacții entuziaste din partea spectatorilor, verbale și pe rețelele de socializare”, declară Anamaria Spătaru, responsabil comunicare la Centrul Cultural Media Radio România. 

La Timişoara, Liviu Prunaru şi Horia Mihail vor interpreta piese din N. Paganini, Joachim Raff, Antonio Bazzini şi Henryk Wieniawski. Gabriel Croitoru şi Horia Mihail – piese de P.I. Ceaikovski, F. Kreisler, Fr. Chopin, A. Haciaturian, I. Albéniz şi P. de Sarasate. Iar trioul Gabriel Croitoru, Horia Mihail şi Liviu Prunaru – piese din compoziţia lui I.A. Frolov, C. Gardel, A.l Villoldo,  A. Berto şi G.M. Rodriguez.

Anamaria Spătaru numeşte Duelul Viorilor drept o întrecere amiabilă pentru cucerirea publicului, numele sonore ale instrumentelor – Stradivarius Pachoud, pe care cântă Liviu Prunaru, și Guarneri del Gesu, pe care cântă Gabriel Croitoru (vioară pusă la dispoziție de Muzeul Național „George Enescu”) – trecând pe planul doi. „Cei doi violonişti au ales lucrări de o sensibilitate aparte, care poartă ascultătorii într-o frumoasă călătorie muzicală, noutatea fiind că în partea a treia cei doi interpretează câteva tangouri celebre din repertoriul internațional, în frumoase aranjamente pentru două viori și pian”, mai spune reprezentanta Centrului Cultural Media Radio România.

Publicul este foarte, foarte cald! Suntem, de altfel chiar la jumătatea turneului, după cel de-al şaselea recital. Tot programul este apreciat, dar mă bucur că ideea interpretării tango-urilor, pe care le-am inserat pe CD-ul editat de Casa Radio, în primăvară, în avanpremiera acestui  turneu, şi pe care le prezentăm acum publicului, are un impact aşa de mare şi sunt convins că vom recidiva”, afirmă Gabriel Croitoru.

Liviu Prunaru străbate continentele cu celebra orchestră Royal Concertgebouw Amsterdam al cărei concert-maestru este, dar pe scenele din România se simte întotdeauna foarte bine. „Eu nu am cântat niciodată la Bistrița și nici la Chișinău. Deși am avut multe concerte, ma simt încărcat și încântat de publicul minunat pe carre l-am întâlnit. Astfel de reacții nu te pot decât mobiliza, mă simt peste tot acasă”, declară Liviu Prunaru.

La rândul său, pianistul Horia Mihail este şi el implicat, în calitate de solist sau coleg de scenă, în mai multe proiecte muzicale similare, pe care Radio România le derulează de câțiva ani. „Este într-adevăr un câştig al întregii vieţi culturale a României, fiindcă astfel de concerte, astfel de idei, atrag în sală nu numai obişnuiţii sălilor de concert,  melomanii, ci şi oameni care sunt, pur si simplu, curioşi să vadă, să audă, să înţeleagă. Evenimentul nu este singular, mai există «Pianul călător», «Flautul fermecat», «Vioara lui Enescu», toate proiecte ale Radioului Public, lucru care nu face altceva decât să arate că ceea ce se întâmplă este de fapt o normalitate  cât se poate de bine-venită”, adaugă Horia Mihail.

Duelul viorilor este un proiect Radio România, organizat de Centrul Cultural Media, având ca şi coproducători Radio România Cultural, Radio România Regional și TVR 2.

Print Friendly, PDF & Email