Un senator de Timiș pledează, la Consiliul Europei, pentru egalitate şi nediscriminare

Anne Brasseur si Ben Oni ArdeleanAmplificarea, pe scena politică europeană, a discursului politic extremist este un fenomen care naște motive de îngrijorare și care plasează rasismul, xenofobia și intoleranța printre subiectele prioritare de pe agenda Consiliului Europei, precizează, senatorul liberal Ben-Oni Ardelean.

 

Senatorul liberal de Timiş Ben-Oni Ardelean a participat recent, alături de senatorul Viorel Badea, la lucrările Comisiei pentru egalitate şi nediscriminare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, desfășurată la Paris.

Ben-Oni Ardelean apreciază că eforturile autorităților europene în direcția combaterii rasismului, xenofobiei și intoleranței impun, în vederea eficientizării lor, şi mobilizarea publicului larg. „Drepturile omului, democrația și statul de drept sunt valori esențiale ale EU. Eforturile UE au fost și rămân îndreptate spre acțiuni de combatere a rasismului, xenofobiei și a altor tipuri de discriminare bazate pe religie, sex, vârstă sau handicap, acordând o atenție deosebită respectării drepturilor omului”, spune senatorul Ben-Oni Ardelean.

Acesta mai spune că factorii care au condus la exarcerbarea discursului politic extremist în spațiul politic european sunt generați și de o serie de cauze de natură economică, generatoare, printre altele, ale fenomenului migrației forței de muncă. „Există în acest moment o îngrijorare generală privind amplificarea, pe scena politică europeană, a discursului politic extremist. De asemenea, diminuarea ofertelor de muncă şi intensificarea intoleranţei la adresa grupurilor de imigranţi şi a minorităţilor sunt tendinţe neliniştitoare împotriva cărora trebuie luate măsuri ferme. De aceea, rasismul, xenofobia și intoleranța sunt priorități pe agenda Consiliului Europei”, mai precizează senatorul PNL de Timiş.

Acesta informează și că, în cadrul recentei reuniuni, membrii comisiei au avut schimburi de opinii cu preşedintele APCE, Anne Brasseur, şi cu secretarul general adjunct al Consiliului Europei, Gabriella Battaini Dragoni, în cadrul cărora au fost prezentate măsurile preconizate de Consiliul Europei în domeniul prevenirii şi combaterii rasismului, xenofobiei şi intoleranţei.

În plus, mai precizează senatorul liberal, a fost elaborat și un Plan de Acţiune pentru edificarea unor societăţi incluzive și au fost analizate o serie de proiecte de rapoarte, cu tematici diverse, vizând recunoaşterea şi prevenirea neorasismului, egalitatea şi răspunderea părintească partajată, promovarea de bune practici în combaterea violenţei împotriva femeilor, dar și evaluarea impactului măsurilor menite să îmbunătăţească reprezentarea politică a femeilor.

Print Friendly, PDF & Email