Un senator a depus plângere la DNA, acuzând Ministerul Sănătăţii de o risipă de peste 70 de milioane de euro anual, în domeniul dializei

Valeriu TodirascuSenatorul Valeriu Todiraşcu acuză că la fiecare zece lei cheltuiți de Ministerul Sănătăţii pentru dializă ar putea fi cheltuit doar un leu pentru transplant renal, "costuri uriașe care evidențiază o risipă de minimum 70 de milioane de euro anual din banii asiguraților". Acesta anunţă că a sesizat DNA.

 

Valeriu Todiraşcu, senator din partea partidului Noua Republică, membru al Comisiei de Sănătate din Senat, anunţă că a sesizat DNA-ul din cauza faptului  că funcționarii din Ministerul Sănătății care răspund de politicile de sănătate nu și-au îndeplinit corespunzător atribuțiile. Motivând că aceştia nu le asigură pacienților cu insuficiență renală o îngrijire corespunzătoare fondurilor alocate, dar cheltuiesc sume suplimentare favorizând dializa în detrimentul transplantului de rinichi.

Am depus la DNA o sesizare privind posibile fapte de neglijență în serviciu săvârșite de funcționari din cadrul Ministerului Sănătății, în legătură cu Programul național de supleere a funcției renale la bolnavii cu insuficiență renală cronică și Programul de transplant de organe, unde am constatat deficiențe ce se soldează cu cheltuieli nejustificate, din banii asiguraților, respectiv o risipă de peste 70.000.000 euro anual, cu consecințe negative suplimentare asupra calității vieții pacienților”, arată, într-un comunicat trimis redacţiei, senatorul Valeriu Todiraşcu.

Acesta mai spune că tratamentul prin dializă de substituție a funcției renale la bolnavii cu insuficiență renală consumă anual aproape 177 milioane de euro, „în timp ce transplantul de rinichi, care costă, pentru un pacient, aproximativ de zece ori mai puțin decât dializa, este văduvit de alocarea de vonduri în timp ce domeniul dializei, care este de zece ori mai scump, este suprafinațată nejustificat.”

Valeriu Todiraşcu atrage atenţia că pacientul dializat este un bolnav cronic, dependent de procedură, inapt de muncă, de regulă pensionat, și supus dializei fără ca parametrii lui biologici să ajungă vreodată la valori normale și, semnificativ, cu o speranță de viață redusă față de pacientul transplantat. „Transplantatul este la modul practic un om care nu mai are insuficiență renală, care poate să ducă o viață normală, și este supus doar unui tratament oral imunosupresiv. Astfel, pacienții transplantați duc o viață relativ normală, spre deosebire de cei dializați care sunt dependenți de sedințele de dializă, de cel puţin trei ori pe saptamână”, adaugă Valeriu Todiraşcu.

Acesta mai spune că în Canada costurile transplantului renal egalează costul hemodializei la un interval de 1,7 ani de la transplant şi apoi transplantatul aduce stoparea risipei an de an, faţă de un pacient dializat. În timp ce în Romania, „la fiecare zece lei cheltuiți pentru dializă, ar putea fi cheltuit doar un leu pentru transplant renal și cu rezultat net superior pentru calitatea vieții pacientului. Astfel, aceste costuri uriașe evidențiază o risipă inadmisibilă, situată la nivelul a cel puţin 70 de milioane de euro anual din banii asiguraților.”

Valeriu Todiraşcu afirmă că, în 2013, în România s-au realizat 294 de transplanturi renale, în timp ce în Ungaria, o țară cu o populație de două ori mai mică, s-au realizat, în anul 2012, de peste 22 de ori mai mult, respectiv 6.611 transplanturi de rinichi.

România se află pe penultimul loc între țările UE privind proporția pacienților cu insuficiență renală tratați prin transplant renal și, cu toate acestea, Ministerul Sănătăţii și Agenția Naţională de Transplant nu întreprind demersurile necesare pentru creșterea numărului de centre de transplant renal, menținând monopolul a, practic, două centre importante de transplant în toată țara, București și Cluj, cel de la Iași având un număr mic de transplanturi”, acuză senatorul.

Considerând că funcționarii din Ministerul Sănătăţii, care răspund de politicile de sănătate, nu și-au îndeplinit corespunzător atribuțiile și că nu asigură pacienților cu insuficiență renală o îngrijire corespunzătoare fondurilor alocate, „dar cheltuiesc sume suplimentare favorizând dializa în detrimentul transplantului de rinichi”, acesta a sesizat DNA pentru a efectua o anchetă in rem, privind posibile fapte de neglijență în serviciu ale persoanelor cu drept decizie din minister, care nu au pus în executare în mod specific, prin norme juridice secundare, dispozițiile legale primare specifice, în detrimentul cetățenilor români.

Print Friendly, PDF & Email