Un RMN destinat cu prioritate investigaţiilor pediatrice, instalat la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara

La Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara a fost finalizată amenajarea centrului de imagistică în care este amplasat un nou RMN de ultimă generaţie, destinat cu prioritate pentru investigaţiile copiilor internaţi aici, potrivit Agerpres.

 

Aparatul RMN a fost achiziţionat la preţul de 1,5 milioane de euro, fiind plătit de Primăria Timişoara şi de Ministerul Sănătăţii.

Deocamdată, investigaţiile RMN ale spitalului nu sunt cuprinse în contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, fiind o investiţie relativ nouă, iar pacienţii trebuie să suporte costul intervenţiei.

Acest aparat, unic în ţară, va intra în dotarea primului Centru oncologic de terapie personalizată din estul Uniunii Europene care se va construi în curtea spitalului, unde vor fi tratate atât tumorile pulmonare, cât şi cele ale altor organe metastazate. Primăria Timişoara a primit luna trecută studiul de fezabilitate pentru construirea acestui Centru oncologic de terapie personalizată, care va trebui să fie finalizat în 30 de luni şi va costa peste 93.000.000 de lei cu TVA inclus, din care 17.000.000 de lei sunt pentru partea de construcţii montaj.

Managerul Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara, Cristian Oancea, declara recent, potrivit Agerpres, că spitalul doreşte să meargă în viitor şi în radioterapie prin acel centru oncologic: „Este un aparat care vine în completarea dotărilor pentru partea de oncologie, avem un computer tomograf, vom aduce şi un ecograf cu substanţă de contrast special pentru sân, un mamograf ultraperformant. (…). Vrem să realizăm un sistem de radio-chirurgie, cu acurateţe submilimetrică, dedicat în principal pacienţilor pulmonari, cât şi celor care au metastaze în creier sau în alte organe. Spun aceasta pentru că în jur de 70% dintre pacienţii cu cancer pulmonar ajung la noi în stadiile inoperabile, foarte avansate, în care necesită doar terapie de paliaţie sau de calitatea vieţii. Vedem că frecvenţa acestei patologii este într-o explozie în ultimii ani şi de aceea am luat decizia de a merge pe ramura de radioterapie în care putem să aducem un plus de beneficiu pacienţilor din toată ţara.”

Acesta mai spunea că tehnologia care va fi folosită în noul centru este foarte bună în tumorile solide, mai ales în cazul celor pulmonare, de creier sau de prostată, de exemplu, pentru că, odată făcută radioterapia, pacientul nu mai are nevoie de intervenţia chirurgicală.

Print Friendly, PDF & Email