Un proiect inedit al Teatrului Basca: spectacol cu actori surzi

Foto: Teatrul Basca

Asociația Solidart, organizație care promovează conceptul de incluziune socială prin artă, lansează Teatrul surd, un proiect unic în Timișoara. Acesta oferă ocazia unor tineri cu deficiențe de auz să joace pe scenă, iar iubitorilor de teatru să descopere poveștile acestor artiști.

 

Spectacolul din cadrul proiectului Teatru surd, La început a fost tăcere, va fi organizat în toamna acestui an, la Teatrul Basca, instituție culturală independentă sub auspiciile căreia se desfășoară activitatea Asociației Solidart.

Organizatorii îi vor cunoaște mai întâi pe actori, zece tineri din cadrul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă „Constantin Pufan” și de la Liceul Tehnologic Special „Gheorghe Atanasiu”, ambele din Timișoara. Le vor afla poveștile, iar dramaturgul Andrei Ursu va susţine câteva ateliere de teatru şi de storytelling cu cei care vor deveni actori în spectacol, apoi va scrie piesa de teatru. Ana-Maria Ursu va regiza spectacolul, care va avea trei reprezentaţii. O participare importantă în spectacol este cea a Angelei Mate, interpret mimico-gestual, care va introduce organizatorii în comunitatea surzilor şi îi va consilia pe tot parcursul proiectului.

Produs al zonei de artă independentă, Teatru Surd este posibil doar cu sprijinul comunității, fiind finanțat prin programul Timotion. Organizatorii Timotion, eveniment umanitar cu implicarea alergătorilor și pasionaților de mers cu bicicleta, au inclus proiectul pe lista beneficiarilor la ediția Timotion 2021.

Inițiativa Asociației Solidart este singurul proiect cultural din listă, iar pentru asta le suntem recunoscători organizatorilor, Alergotura și Fundația Comunitară Timișoara. Transmit, astfel, un mesaj fundamental: cultura care promovează dialogul social, prin facilitarea accesului persoanelor cu diverse limitări – fizice, materiale, geografice – la actul cultural are un impact asupra viitorului unei societăți sănătoase. Proiectul nostru le poate oferi o voce. Poate transforma tăcerea în expresie artistică”, spun reprezentanții Teatrului Basca.

Activitatea Asociației Solidart, în cadrul Teatrului Basca, înseamnă organizarea evenimentelor și spectacolelor ce evocă aspecte vulnerabile ale societății noastre: excluderea, traume colective, atât a persoanelor, cât și a spațiilor, provocate de istoria comunistă, dar și teme actuale, precum existența și propagarea urii în mediul virtual și real, discriminarea, efectele plecării părinților la muncă în străinătate asupra copiilor, bullying-ul sau poluarea.

Proiectul Teatru Surd poate fi susținut prin participarea la Timotion. Suma de care Teatrul basca are nevoie pentru a organiza spectacolul La început a fost tăcere este de 18.240 de lei, iar persoanele care doresc să contribuie la această inițiativă o pot face alegând metodele de donație disponibile pe site-ul Timotion. Se pot înscrie în calitate de campioni sau participanți la curse până în 16 mai.

Timotion este cel mai mare eveniment de alergare și strângere de fonduri din zona de vest a țării, organizat de Fundația Comunitară Timișoara și Asociația Alergotura, care urmărește să inspire comunitatea locală să sprijine și să se implice în proiecte dedicate comunității și să adopte un stil de viață sănătos în care alergarea este o opțiune.

 

Print Friendly, PDF & Email