Un nou spectacol în Oraşul paralel

Sursă foto: Facebook / Oraşul paralel

Trilogia Orașul paralel, dezvoltată prin proiectul CiviCultura, continuă anul acesta cu piesa Orașul Paralel: Fabric.

 

Spectacolul Orașul paralel: Fabric – parte a proiectului Dileme urbane: Orașul paralel, dezvoltat de Asociația Culturală Diogene în coproducție cu Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” și Teatrul German de Stat Timișoara – va avea primele reprezentații în 27 și 28 august. Spectacolul se desfășoară pe Bega, pe vaporetto, apoi într-un labirint interconectat creat la Centrul Reformat Noul Mileniu, edificiu proiectat de unul dintre cei mai însemnați arhitecți europeni, Imre Makovecz, în zona cartierul Prințul Turcesc.

Piesele de teatru Orașul paralel: Iosefin, jucată în 2021, Oraşul paralel: Fabric (2022) şi Oraşul paralel: Elisabetin, care va fi jucată în 2023, fac parte dintr-o trilogie realizată de regizoarea Ana Mărgineanu și dramaturgul Ștefan Peca. Sunt spectacole de teatru imersiv, inedite, bazate pe documentare în cele trei cartiere istorice, care poartă spectatorul prin povești ficționale.

„Încă de anul trecut am lansat ideea de joc mediat de tehnologie, anul acesta, însă, am reușit să dezvoltăm o aplicație mobilă dedicată, prin care spectatorii pot să aleagă personajul pe care doresc să-l urmărească în incercarea de a elucida enigma”, declară dramaturgul Ștefan Peca.

Ana Mărgineanu spune că spectacolul de anul acesta este o premieră și pentru  ei, ca realizatori: „Avem o combinație unică și incitantă între componente performative și exploratorii, pe care le-am gândit pentru un public divers, prin intermediul app-ului spectatorii putând accesa poveștile în patru limbi: română, maghiară, germană și engleză.”

Montarea a fost realizată în timp record, datorită implicării totale a echipei creative, formată din: Ștefan Peca (text), Ana Mărgineanu (regie), Molnos András Csaba (regizor asociat), Kertész Éva (regizor tehnic), Cári Tibor (compozitor), Andreea Duță (coregraf), Albert Alpár (scenograf), Radu Racz (sound designer), Sorin Mocanu (Video) și a actorilor Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” și ai Teatrului German de Stat din Timișoara: Tokai Andrea, Vajda Boróka, Olga Török, Balázs Attila, Borbély B. Emília, Csábi Anna, Daniel Ghidel, Enikő Blénessy, Hegyi Kincső, Jancsó Előd, Kiss Attila, Kocsárdi Levente, Lajter Márkó Ernesztó, Lőrincz Rita, Magyari Etelka, Mátyás Zsolt Imre, Silvia Török. Mai mult, cu ajutorul Biancăi Chiriac și al lui Sergiu Lazin, actorii au fost transpuși în personaje ilustrate, pe care spectatorii le pot descoperi prin intermediul aplicației dezvoltate împreună cu Universitatea Politehnica Timișoara.

Spectacolele vor începe la ora 19, la stația de vaporetto „Corneliu Coposu”, de lângă Podul Decebal, și continuă apoi la Centrul Reformat Noul Mileniu. Spectatorii sunt invitați să vină cu un telefon încărcat, preferabil cu sistem de operare Android, căști și încălțăminte comodă.

Biletele sunt disponibile pe site-ul Teatrului Maghiar de Stat Timișoara și pe site-ul proiectului, de unde poate fi descărcată și aplicația.

Proiectul Dileme urbane: Orașul paralel este dezvoltat de Asociația Culturală Diogene în coproducție cu Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” și Teatrul German de Stat Timișoara, în colaborare cu Universitatea Politehnica Timișoara, cu sprijinul Centrului Reformat Noul Mileniu și a Societății de Transport Public Timișoara. Proiectul face parte din Programul Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii și este finanțat de Primăria Timișoara, prin Centrul de Proiecte.

Print Friendly, PDF & Email