Un nou spectacol al schimbării de gardă, la Timişoara

Duminică, în centrul istoric al Timişoarei va avea loc spectacolul schimbării de gardă.

 

Schimbarea de gardă, care se va face duminic, 23 iunie, între orele 20-21, în Piaţa Unirii, implică un ceremonial compus din mai multe etape:

Trupa condusă de un ofițer ajunge în Piața Unirii, unde instalează santinelele în posturile de pază și pregătește tunul, după care se întoarce în marș la sediul regimentului.

După aproximativ 15 minute, Garda în efectiv complet revine, în sunet de tobe, în Piața Unirii, unde intră acompaniată de Marșul lui Eugeniu de Savoya.

Urmează mânuirile de arme, în conformitate cu cele practicate acum 300 de ani în armata prințului Eugeniu de Savoya.

În poziția “cu armele pentru onor”, se ridică drapelul tricolor pe catarg, în acordurile Imnului Național al României.

Se trece apoi la schimbul efectiv al militarilor din gardă.

La comanda ofițerului, este efectuată o salvă de tun simbolică.

În final, unuia dintre spectatori i se va înmâna un atestat care certifică faptul că a asistat, în data respectivă, la spectacolul schimbării gărzii al Regimentului de Gardă al Timișoarei.

Militarii Gărzii pleacă spre Bastionul Theresia,revin în Piața Unirii, pentru retragerea tunului și preluarea santinelelor, apoi se retrag în cazarma din Piața Libertății.

În caz de timp nefavorabil, spectacolul schimbului de gardă se suspendă,

Organizatorii evenimentului, Asociația Eugeniu de Savoya şi Muzeul Național al Banatului, anunţă că Garda Timișoarei nu va mai defila temporar prin Piața Victoriei din cauza unor evenimente programate să aibă loc acolo. De asemenea, traseul obișnuit va putea varia ușor, în funcție de evenimentele aflate în desfășurare.

Print Friendly, PDF & Email