Un nou pas spre restaurarea Castelului Huniade: realizarea proiectului tehnic

Foto: CJ Timiş

Proiectul tehnic pentru restaurarea, consolidarea și punerea în valoare a Castelului Huniade intră în curând în lucru, anunţă Consiliul Judeţean Timiş. Licitația a fost câştigată de către Impex Romcatel Cercetare Proiectare SA, la o sumă de 1.5 milioane de lei, cu TVA inclus.

 

Serviciile care fac obiectul contractului vizează proiectul tehnic de execuție, documentația tehnică pentru obținerea autorizației de construire și organizarea execuției lucrărilor, detalii de execuție și asistența tehnică din partea proiectantului, transmite Consiliul Judeţean Timiş. Prestatorul va avea la dispoziție şapte luni pentru a finaliza documentația, plus alte 36 de luni alocate asistenței tehnice pe perioada lucrărilor efective. Proiectul tehnic va trebui să detalieze, printre altele, lucrările de restaurare, consolidare, reparațiile structurale și modificările funcționale necesare.

„Obiectivul de investiții urmărește îmbogățirea ofertei culturale, restaurarea Castelului Huniade reprezentând un sprijin consistent în redescoperirea unei identități istorice și culturale insuficient valorificată și conștientizată. Investiția va genera o suită de efecte benefice din punct de vedere economic, social, cultural atât pentru județul Timiș, cât și pentru regiunea de dezvoltare, prin fluxul de vizitatori care vor trece pragul muzeului și care vor participa la activitățile organizate. De asemenea, va crește gradul de atractivitate al zonei din punct de vedere turistic, fapt ce generează încasări din servicii turistice și dezvoltarea societăților de profil. Un alt element de impact din punct de vedere social îl constituie dotarea obiectivului restaurat și a muzeului cu facilități inclusiv pentru persoanele cu nevoi speciale, care vor dori sa viziteze monumentul istoric”, transmit oficialii CJ Timiş.

Cu ocazia săpăturilor arheologice din anul 2009, în curtea interioară a Castelului au fost descoperite ruinele unui donjon, a cărui perioadă de edificare a fost estimată a fi secolul al XIV-lea. Important de menționat este că proiectul tehnic va trebui să țină cont de necesitatea punerii acestuia în valoare.

Costul total al reabilitării Castelului Huniade a fost estimat de CJ Timiş la aproximativ 40 de milioane de euro. Anul acesta, CJ Timiş a solicitat o finanţare de de 4,5 milioane de euro prin PNRR, dar cererea a fost respinsă. CJ Timiș anunţă că va contesta decizia, președintele instituției, Alin Nica, acuzând lipsa transparenței evaluării cererilor depuse pentru accesarea banilor și selecția unora pe criterii politice.

 

Print Friendly, PDF & Email