Un nor gigantic şi copaci-tornadă, la Instalart Timişoara

Copaci-tornadă, un nor gigantic într-o cușcă, un gigant de oțel sudat, completat de două siluete uriașe sunt lucrări de artă ce vor putea fi admirate, începând de mâine, la Timişoara.

 

La Casa Artelor și pe strada Episcop Augustin Pacha, din zona Unirii, din Timişoara, va avea loc, mâine, vernisajul expoziţiei de artă stradală Instalart/ Sculptura/ 000. Inspired by Constructim.

Proiectul este lansat de Asociația Culturală Instalart – fiind un demers gândit în contextul pregătirii oraşului pentru intrarea în competiţia Timișoara Capitală Culturală Europeană în anul 2021 – prezintă instalații și sculpturi de mari dimensiuni, destinate mediului urban. Acestea sunt propuse de artistul vizual Marius Leonte și de tinerii săi invitați, doctoranzi, masteranzi, absolvenți ai Facultății de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara, și chiar studenți: Eugeniu Țibuleac, Cătălin Bătrânu, Ilien Duță, Baraka (Mihai Toth, Paul Feier, David Iancu).

Fiecare lucrare, spun organizatorii, invită la introspecție. Un nor gigantic într-o cușcă pune în discuție sistemul. Copacii-tornadă atrag atenția asupra consumerismului și propun reciclarea alternativă. Unul dintre artiști sondează în propria trecere în neființă și își prezintă… înmormântarea, alături de o altă lucrare care însumează aproximativ 1.000 de cranii. Un altul e gata să-și bea sângele, într-un demers atipic de autocunoaștere. Pe strada Episcop Augustin Pacha, din Timișoara, va fi expusă lucrarea Doi, un gigant de oțel sudat, lung de 14 metri, completat de două siluete uriașe.

De joi, 14 septembrie, timp de 14 zile, sculpturile și instalațiile vor putea fi admirate în spațiul de la Casa Artelor – Galeria Pygmalion, Galeria Subterană și de-a lungul străzii Episcop Augustin Pacha.

Proiectul Instalart/ Sculptura/ 000 este gândit de Marius Leonte ca un exercițiu invaziv al artei contemporane în spațiul public. „Este un anunț/ enunț că arta există, că oamenii au nevoie de ea și că artiștii sunt pregătiți să răspundă acestei nevoi”, spune Marius Leonte.

Expoziţia este produsul unui workshop ce s-a desfășurat, între 25 august și 10 septembrie, în curtea Facultății de Arte și Design a Universității de Vest din Timişoara, în cadrul căruia artiștii au propus un obiect, o instalație, un concept, care ar putea să completeze patrimoniul cultural al unei comunități.

Proiectul de față este susţinut de Constructim SA, sponsor principal, o companie timișoreană care s-a evidențiat de-a lungul timpului prin suținerea industriilor creative, implicându-se în nenumărate proiecte de design, arhitectură și artă.

Marius Leonte, artist vizual bucureștean, este cel care a inițiat proiectul ARTuborg București (2001), Constanța (2002) și Timișoara (2003). Sculpturile sale se află în colecții private din țară și străinătate, în colecţia Muzeului Național de Artă Contemporană din București, dar și în spațiul public în Constanța, București, Pitești, Moinești sau Timișoara. Pe lângă sculptura în spațiul public, artistul este activ în plan național (București, Iași, Cluj și Timişoara), prin proiectele culturale pe care le inițiază alături de Instalart.

Print Friendly, PDF & Email