Un medicament revoluţionar poate distruge o genă responsabilă pentru tumorile canceroase

Un nou medicament, creat de cercetătorii americani, a reuşit să distrugă gena RAS, responsabilă pentru cele mai letale trei forme de cancer, ceea ce deschide calea pentru tratarea formelor grave ale acestei maladii.

 

Celula canceroasaO echipă de cercetători ameri­cani a reuşit să creeze o substanţă chimică ce blochează activitatea ge­nei RAS care, atunci când prezintă mutaţii, declanşează dezvoltarea tumorilor, alimentează creşterea acestora şi le menţine active, infor­mează dailymail.co.uk, sursă citată de Mediafax. Oamenii de ştiinţă au încercat de peste 30 de ani să creeze un inhibitor al acestei gene, despre care până acum s-a crezut că este de neînvins, mai ales că formele de cancer cauzate de aceasta se răs­pândesc cu rapiditate şi sunt greu de tratat.

Gena RAS, descrisă de cerce­tă­torul Kevan Shokat, de la Institutul medical Howard Hughes, de la Uni­versitatea din California, drept „Everestul mutaţiilor canceroase”, este responsabilă pentru trei dintre cele mai letale forme de cancer pe plan mondial: pancreatic, pulmonar şi de colon. Prin dezactivarea ei, cu ajutorul noului medicament, cerce­tătorii speră ca tumorile să îşi înceteze creşterea şi să se retragă.

Noul medicament acţionează doar împotriva unei singure mutaţii a genei, dar cercetătorii speră că vor putea crea tratamente care să lupte şi împotriva altor mutaţii.

Medicamentul a fost testat deo­cam­dată doar asupra mostrelor de celu­le, în laborator, dar acesta va putea fi testat pe oameni în următorii trei ani, cu posibilitatea să apară pe piaţă până în 2021, dacă se va dovedi sigur şi eficient în cadrul experimentelor pe scară largă.

Cel mai important este faptul că substanţa inhibitoare a medicamen­tu­lui acţionează numai asupra celulelor afectate de mutaţia genei RAS, care cauzează cancer, ceea ce înseamnă că restul celulelor sunt cruţate. Acest lu­cru ar putea reduce riscul efectelor se­cundare, cum ar fi starea de rău, grea­ţa şi pierderea părului, asociate în mod normal cu medicamentele anticancer. „Formele de cancer cauzate de RAS sunt cel mai greu de tratat. Doctorul Shokat şi echipa sa au avut o abordare inovatoare (…) şi au dezvoltat o stra­tegie pentru cercetarea unei forme mu­tante de RAS cu o precizie extraordina­ră”, a declarat Frank McCormick, coordonatorul programului guver­na­mental de cercetare a genei RAS, în valoare de 6,2 milioane de dolari.

Print Friendly, PDF & Email

Articol scris de

Redacţia Timpolis, timpolis@online.ro