Un foarte cunoscut medic timişorean a ales a ales să se alăture campaniei „Ice Bucket Challenge”. Doar că a făcut-o într-un mod inedit, lansând astfel un alt proiect.
„ALS Ice Bucket Challenge”, campania de donaţii la care au aderat numeroase personalităţi din întreaga lume, face deja furori şi în România, unde fenomenul este imitat de o serie de personalităţi din sport, din politică, din media. Participanţii sunt provocaţi să îşi toarne pe cap apă cu gheaţă şi să facă o donaţie pentru cerecetarea în domeniul afecţiunilor cerebrale.
Plecând de la acest fenomen, Un medic timişorean are, însă, o altă idee. Prof. dr. Dorel Săndesc, fost şef al Secţiei Anestezie şi Terapie Intensivă, din cadrul Spitalului Judeţean din Timişoara, actual secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a iniţiat proiectul „Împreună pentru viaţă”. „Cred că şi pacienţii români au atâta nevoie de ajutor! Aşadar, vă propun să facem donaţii pentru pacienţii cei mai gravi, internaţi în spitalele româneşti, cei de la Reanimare, care se luptă literalmente între viaţă şi moarte”, spune prof. dr. Dorel Săndesc.
Donaţiile se pot face către Societatea Română de Anestezie-Terapie Intensivă, în următoarele conturi: RO05RNCB0071011429390001 – în lei şi RO48RNCB0071011429390003 – în euro, deschise la BCR Sucursala Plevnei, Bucureşti.
Dr. Dorel Săndesc anunţă că va dona 1000 de lei pentru această cauză, dar declară că orice sumă este binevenită. Acesta anunţă că fondurile vor fi utilizate pentru achiziţionarea de aparatură necesară salvării acestor pacienţi, cum ar fi aparate de ventilaţie artificială, monitoare, injectomate, defibrilatoare, aparate de anestezie şi terapie intensivă.
„Nu o să postez un filmuleţ cu această ocazie, consider că expunerea personală e mai puţin importantă. Încurajez, însă, pe toţi cei care vor susţine cauza să posteze o fotografie. Ne dorim să realizăm un tablou, sperăm uriaş, cu chipurile tuturor celor care au contribuit la acest proiect”, afirmă Dorel Săndesc. Acesta mai spune că, la începutul acestui proiect le lansează provocarea câtora „prieteni dragi”: conf. dr. Şerban Bubenek , conf. dr. Florin Bîrsăşteanu, fost director al Spitalului Judeţean din Timişoara, actual parlamentar din partea PSD, prof. dr. Tiberiu Bratu, chirurg estetician, omului de afaceri Gheorghe Iova, de la Cramele Recaş, şi unor medici români stabiliţi în străinătate: prof. dr Dan Ungureanu-Longrois, din Franţa, şi prof. dr. Gabi Gurman, din Israel. „Lista rămâne deschisă. Vă aşteptăm. Consider că solidaritatea cu cei aflaţi în cea mai grea suferinţă reprezintă o formă superioară a condiţiei umane. Haideţi să le întindem o mână salvatoare, haideţi să fim «Împreună pentru viaţă»”, mai spune prof. dr. Săndesc.
Un gest care poate fi fatal
Doctorul neo-zeelandez Stephen Wealthall declară, citat de Mediafax, că participanţii la campania „Ice Bucket Challenge” riscă să moară, deoarece expunerea bruscă a capului şi feţei la apă rece poate declanşa reflexul de scufundare, care determină oprirea respiraţiei. Expunerea bruscă a capului la apă rece poate fi fatală chiar şi în cazul în care persoana respectivă nu a consumat alcool. „Aruncarea cu apă rece pe neaşteptate pe cap este un pericol extrem. Există posibilitatea ca unii oameni să moară, chiar dacă nu imediat. În cele mai multe cazuri, respiraţia revine la normal după ce capul nu mai este acoperit de apă rece. Dar există şi posibilitatea să se producă reflexul de scufundare, de protejare a căilor respiratorii şi închidere a larigelui şi încetinirea ritmului cardiac. Afectaţi pot fi şi cei care au probleme cardiace, existând posibilitatea unor atacuri de cord”, explică Stephen Wealthall.
„Ice Bucket Challenge”, campania de informare pe tema sclerozei laterale amiotrofice, cunoscută şi sub numele de „Boala Lou Gehrig”, a fost iniţiată de Pete Frates şi Pat Quinn, doi bolnavi care şi-au îndemnat prietenii de pe reţelele de socialitare să-şi toarne găleţi cu gheaţă pe cap. Cei astfel provocaţi au la dispoziţie 24 de ore pentru a le imita gestul sau, la alegere, să doneze o sută de dolari unei organizaţii care se ocupă de pacienţii cu scleroză laterală amiotrofică. Ideea acestei campanii a pornit de la faptul că suferinzii de „Boala Lou Gehrig” nu pot diferenţia senzaţiile de rece şi cald.
Ultimele comentarii