Un funcţionar al DGASPC Timiş, reţinut de DNA pentru eliberarea a circa 100 de certificate false de handicap

Un şef de serviciu din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş, a fost reţinut de DNA pentru luare de mită, fiind acuzat că a primit bani de la aproximativ 100 de persoane pentru a le elibera certificate false de handicap.

 

Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara anunţă că a dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore a lui Lihor-Laza Laszlo Andras, șef serviciu în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.

Potrivit procurorilor, în perioada 2015-2020, ca șef al Serviciului Evidență Drepturi Persoane cu Dizabilități din cadrul DGASP Timiș, acesta ar fi pretins și primit de la mai multe persoane, prin intermediari, sume de bani cu titlul de mită, pentru a întocmi formalitățile necesare obținerii indemnizației de încadrare în grad de handicap, în baza unor documente false.

Pe parcursul investigației DNA au fost identificate, până în acest moment, aproximativ 100 de persoane cărora, pentru sume de bani cuprinse între 2000-5000 de euro de persoană, Lihor-Laza Laszlo Andras le-ar fi înlesnit obținerea indemnizației de încadrare în grad de handicap.

În 4 octombrie anul acesta, Lihor-Laza Laszlo Andras ar fi primit, de la un intermediar, 1600 de euro și produse alimentare, reprezentând o parte din suma totală pe care ar fi trebuit să o încaseze pentru întocmirea formalităților de încadrare în grad de handicap pentru două persoane.

A fost prins în flagrant în 8 noiembrie când a primit, printr-un alt intermediar, sumele de 2000 de euro și 1900 de lei, pentru întocmirea formalităților de încadrare în grad de handicap a unei persoane cu domiciliul într-un alt județ. În aceeaşi zi au fost organizate alte două flagrante, în timpul cărora au fost prinşi doi dintre intermediarii săi în timp ce primeau sume de bani și documente pentru a le remite lui Lihor.

Obținerea pe nedrept de certificate de încadrare în grad de handicap, în maniera expusă anterior, a devenit de notorietate, motiv pentru care persoane din alte județe și-au stabilit provizoriu reședința în judeţul Timiș, pentru a putea obține un astfel de certificat (ex. din județele Caraș-Severin, Hunedoara, Bistrița Năsăud”, spun procurorii anticorupţie. Asemenea certificate, adaugă ei, fac ca beneficiarii lor să obțină indemnizații de încadrare în grad de handicap care nu li se cuvin, dar și alte facilități conferite de lege. Există suspiciunea că, până în prezent, prejudiciul estimat adus bugetului de stat este de peste 2.000.000 de lei pe an.

De asemenea, a mai rezultat că, începând cu luna martie a acestui an (pe perioada stării de urgență și a stării de alertă) persoane care ar fi obținut în mod ilegal certificate de încadrare în grad de handicap ar fi depus la Primăriile de domiciliu (din județele Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara şi Bistrița Năsăud) documentația necesară și pentru obținere de facilități acordate pentru prevenirea și combaterea infectării cu virusul Sars-Cov2.

Lihor-Laza Laszlo Andras urmează să fie prezentat aziTribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În acest dosar se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane, complici ai lui Lihor, care au îndeplinit rolul de intermediari ai mitei între acesta și persoanele ce urmăreau să obțină indemnizații de încadrare în grad de handicap.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Direcției de Operațiuni Speciale, al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiș și al Direcției Generale Anticorupție.

Print Friendly, PDF & Email