Un exercițiu de artă și memorie, în amintirea unei artiste dispărute prematur

Ioona Rauschan Foto adz.roÎntr-un exercițiu de… artă și memorie, la Timişoara va fi lansat joi, 22 octombrie, volumul Abolirea timpului buimac, semnat de Ioona Rauschan și Brîndușa Armanca, fosta sa colegă de școală și prietenă până la moartea Ioonei.

Volumul va fi prezentat de criticul literar Cornel Ungureanu. Lansarea, la Cafeneaua Klapka, din Casa Artelor (str. Augustin Pacha, nr.8), de la ora 19, are loc într-un cadru special: o expoziție cuprinzând, dub titlul Timpuri, lucrările regretatei artiste timișorene Ioona Rauschan – critic de artă, critic literar, scriitor şi artist plastic, realizator de filme documentare preluate de postul de televiziune Arte.

Dublul eveniment este propus de Asociația “Prietenii Ioonei Rauschan” și face parte din programul complemetar al Bienalei ArtEncounters.

Ioona Rauschan s-a născut în 1955, la Timişoara. A absolvit studii de Filologie la Universitatea de Vest, fiind o voce marcantă a mediului cultural timişorean al anilor ’70 – ’80. În anii ‘80 a fost dramaturg și regizor la Teatrul pentru copii “Merlin” şi a scris pentru revista literară „Orizont”.

A emigrat în Germania, în 1988, unde, la Düsseldorf, a lucrat ca regizor de film independent și a produs, pentru posturi TV culturale, documentare despre scriitori și artiști plastici germani importanți. A lucrat și ca lector în domeniul mass-media, predând cursuri de regie, scenariu, dramaturgie, și s-a remarcat și ca scriitoare.

A murit în 7 februarie 2010, la 55 de ani, din cauza unui cancer pulmonar.

Print Friendly, PDF & Email