Un elev timişorean aduce aur României

La Olimpiada Internaţională de Ştiinţele Pământului

Un elev timişorean, component al lotului României la Olimpiada Internaţională de Ştiinţele Pământului, a obţinut medalia de aur, în India. România a reuşit să se claseze astfel pe locul trei, în lume, după Taiwan şi Coreea de Sud.

Liceu CD LogaBucurie mare pentru reprezen­tan­ţii Colegiului Naţional „C.D.Loga” din Timişoara. Marius Posa, elev în ulti­mul an de liceu la această unitate de învăţământ, a adus aurul la Timişoara. El a câştigat medalia de aur la Olimpia­da Internaţională de Ştiinţele Pămân­tului, edi­ţia a şaptea, desfăşurată zilele trecute în India. La această competiţie, din lotul României au mai făcut parte alţi trei elevi din Craiova, Bucureşti şi Slatina, aceş­tia adjudecându-şi medalii de argint.

Prof. Mariea Ştefan, directorul Colegiului „C.D. Loga”, spune că Ma­rius Posa este unul dintre cei mai buni elevi ai şcolii pe care o conduce, cata­logându-l ca fiind „olimpic de profesie”, el câştigând şi alte competiţii de acest gen la nivel naţional.

Pentru a obţine astfel de rezultate, aceşti copii trebuie să se pregătească zilnic, încă din clasele gimnaziale, une­ori chiar la mai multe discipline, mai spune Mariea Ştefan. Pentru Olimpia­da Internaţională de Ştiinţele Pămân­tului, Marius Posa a studiat intens chi­mia, biologia, fizica şi geografia, aces­tea fiind de fapt materiile de concurs. Pe de altă parte, Mariea Ştefan aprecia­ză că pentru a face performanţă la un astfel de nivel, este nevoie, pe lângă voinţa pe care o manifestă elevii, şi de o dozare nativă. Uneori, admite ea, „olimpicii internaţionali ne depăşesc pe noi, profesorii de la clasă”.

Potrivit prof. Mariea Ştefan, clasa­mentul neoficial arată că lotul naţional a reuşit să pună România pe locul trei, la egalitate cu Japonia, după Taiwan şi Coreea de Sud. Aceasta apreciază că acum echipa care reprezintă Europa a obţinut cel mai bun rezultat de când se desfăşoară această competiţie. La olimpiada I.E.S.O. au participat 101 elevi din 28 de ţări.

Print Friendly, PDF & Email