Un documentar despre Holocaust, la care a colaborat şi Alfred Hitchcock, restaurat de Stephen Frears

Un documentar inedit despre Holocaust, realizat cu colaborarea lui Alfred Hitchcock, a fost restaurat cu sprijinul regizorului Stephen Frears şi va fi difuzat la începutul anului 2015, când se împlinesc 70 de ani de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

 

În paralel, un film documentar de lungmetraj, intitulat Night Will Fall, care spune povestea din spatele reali­zării documentarului despre Holocaust, se află acum în pregătire, fiind produs de compania londoneză Spring Films, în asociere cu Angel TV şi Muzeul Imperial de Război, conform screen­daily.com, sursă citată de Mediafax.

Detaliile despre cele două proiec­te au fost dezvăluite la Festivalul In­ternaţional de film documentar de la Amsterdam (20 noiembrie – 1 de­cembrie).

Filmul, realizat în 1945 de Armata britanică, documentează eliberarea lagărului Bergen-Belsen şi a urmărilor acestui eveniment. Produs de Sidney Bernstein şi editat de Stewart McAl­lis­ter, scopul documentarului a fost să îi împiedice pe germani să nege atroci­tăţile din lagărul de concentrare. Rolul lui Alfred Hitchcock a fost acela de a consilia realizatorii filmului în privinţa montării materialului filmat în lagăr.

Filmul înfăţişează imagini impre­sionante din lagărul Belsen-Bergen şi din alte lagăre. Documentarul nu a fost însă niciodată terminat deoarece Guvernul britanic şi Ministerul Afa­cerilor Externe din Statele Unite ale Americii au oprit filmările, deoarece acestea ar fi afectat reconstrucţia postbelică a Germaniei.

Regizorul filmului Night Will Fall este André Singer, producătorul exe­cutiv al documentarului Actul de a uci­de (2012), iar Stephen Frears asigură consultanţa pentru regie.

Un cercetător a descoperit filmul în Muzeul Imperial al Războiului, în Londra, în anii ’80. În 1985, filmul a fost difuzat într-o versiune brută şi incompletă pe canalul american PBS, sub denumirea de Memories Of War, vocea naratorului fiind asigurată de actorul Trevor Howard.

Filmul a fost scanat, restaurat şi montat în ordinea corectă de Toby Haggith, de la Muzeul Imperial al Războiului, iar noua versiune include şi a şasea şi ultima bobină de film.

Channel 4 (postul din Marea Britanie – n.r.) doreşte să difuzeze cele două documentare – filmul lui Hitch­cock şi acest film (Night Will Fall) în 2015”, a declarat Philippa Kowarsky, director al companiei Cinephil Dis­tribution & Co Productions. Aceasta a adăugat că proiectul beneficiază de sprijinul Channel 4, posturilor BFI, ARTE, NDR, al televiziunii din Israel şi al Fondului cinematografic din Israel. Se poartă, de asemenea, negocieri cu televiziuni publice din Statele Unite ale Americii. „Scopul este ca, în 2015, să fie difuzat de televiziuni. În acelaşi timp, are un an la dispoziţie pentru a participa la festivaluri şi a intra în cinematografe”, mai spune Philippa Kowarsky.

Print Friendly, PDF & Email