Un documentar al TVR Timișoara, premiat internaţional

Foto: TVR

Documentarul Cum am trăit într-o pădure, din cadrul seriei Izolaţi în România, realizată de Dite Dinesz, a obținut locul I la categoria „Minorităţi în societate, în cadrul Prix CIRCOM 2021.

 

Acest premiu e un drum până la cer şi înapoi, e lumină în dar, e fericire cu lacrimi bune. Am plâns, am plâns mult când am aflat. Coborâsem de pe munte, filmasem ediţia de Paşte şi mă îndoiam de multe lucruri. A venit premiul şi m-a urcat înapoi pe munte, să mă reîntâlnesc cu ei, cei care au trăit într-o pădure”, declară Dite Dinesz, de la TVR Timişoara, realizatorul filmului.

Difuzat în cadrul seriei „Izolaţi în România”, filmul Cum am trăit într-o pădure este rezumatul a cinci ani de căutări, regăsiri a sensului omului, aşa cum e înţeles el dincolo de munţi, în case mici, cu un pat şi o masă. „E un film de pădure, în care nu auzim decât copaci, păsări şi câte un om umblând pe poteci cu gândurile sale”, relatează Dite Dinesz. Este un film despre cei care trăiesc singuri în câte un cătun. Povestea lor a fost spusă prima dată în 2006, iar de cinci ani e din nou prezentă pe TVR 1, în seria „Izolaţi în România”.

Dite Dinesz. Foto: TVR / Facebook Dite Dinesz

Alături de Dite Dinesz, din echipa care a realizat filmul mai fac parte Marius Danci – imagine și Constantin Buţă – montaj.

La Prix CIRCOM Regional 2021 au fost înscrise peste 190 de producţii, iar câştigătorii au fost desemnaţi de un juriu de specialitate format din profesionişti de televiziune din 20 ţări europene, România fiind reprezentată de Alina Amza, coordonator cu atribuţii de producător executiv al Departamentului TVR 1.

CIRCOM Regional – European Association of Regional Television – este o organizaţie care reuneşte 376 de staţii de televiziune regionale din 38 de ţări şi are misiunea de a coordona reţeaua de televiziuni regionale, de a dezvolta relaţiile cu instituţiile europene, de a creşte numărul programelor destinate schimbului şi de a înlesni realizarea coproducţiilor. Televiziunea Română este membru activ în organizaţia CIRCOM Regional din anul 1993.

Print Friendly, PDF & Email