Un deputat USR de Timiş propune implementarea unui sistem național de alertare prin SMS în caz de dezastru

Un deputat USR de Timiş propune organizarea unei dezbateri în Parlament pe tema implementării unui sistem național de alertare a populației prin SMS în caz de dezastru, în contextul furtunii violente care a avut loc ieri, în vestul ţării.

 

Deputatul USR de Timiş Cătălin Drulă, președinte al Comisiei pentru tehnologia informației, a invitat toate instituțiile cu atribuții în domeniu – Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă, Departamentul pentru Situații de Urgență, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Administraţia Naţională de Meteorologie şi Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii –, dar și operatorii de telefonie mobilă la o dezbatere pe această temă miercuri, 20 septembrie, începând cu ora 10, la Parlament, anunţă USR, într-un comunicat de presă.

Am propus Comisiei pentru tehnologia informației să organizăm o dezbatere împreună cu instituțiile abilitate pentru a vedea care sunt pașii necesari și responsabilitățile pentru ca acest sistem să fie implementat cât mai curând. De asemenea, cred că e necesară o lege care să stabilească obligațiile părților – INMH, DSU –, operatori de telefonie mobilă) și să constituie baza acestui sistem de alertare. Similar, în SUA a fost elaborat the Warning, Alert, and Response Network (WARN) Act în 2006”, declară deputatul Cătălin Drulă.

Acesta spune că cel mai eficient sistem de alertare a populației asupra unor fenomene meteo extreme care se dezvoltă rapid este cel prin SMS-Cell Broadcast. „Este vorba de trimiterea unui SMS către toți abonații aflați într-o anumită zonă geografică – suportul tehnic este prevăzut în protocoalele GSM, mesajele au prioritate înainte oricăror alt tip de comunicații și alertarea se face instantaneu și fără a fi nevoie să fie instalate alte aplicații pe telefonul mobil. În România, au existat discuții cu operatorii de telefonie mobilă și cu reglementatorul pieței, ANCOM, pentru a face interfața de alerte de tip cell broadcast, dar după cum vedem, nu există încă”, declară deputatul USR Cătălin Drulă.

USR susține că sistemul de alertare nu ar fi numai pentru furtuni, ci și pentru alte situații excepționale: dezastre naturale, incendii, inundații, accidente deosebite, cum ar fi, de exemplu, revărsările de substanțe chimice, ori pentru accidente majore care blochează căi de comunicații.

USR subliniază că SUA au implementat un astfel de sistem din anul 2012, iar Canada îl va avea operațional de anul viitor.

Totodată, USR arată că Departamentul pentru Situații de Urgență primește toate alertele meteo nowcasting de la INMH/ANM, dispune de un sistem de geolocare pentru alerte și spune că este necesară interfațarea între ANM, DSU și operatorii de telefonie mobilă, precum și de cadrul legal care să stabilească responsabilitățile și obligațiile actorilor acestui sistem.

Print Friendly, PDF & Email