Un deputat PSD, către studenţii din Timişoara: „Noile prevederi fiscale vor muta greutatea de pe umerii plătitorilor corecţi de taxe”

Gheorghe CiobanuUn deputat PSD a iniţiat o dezbatere publică a Noului Cod Fiscal, evenimentul reunind studenţi de la Universitatea de Vest, experți în domeniul fiscal și reprezentanți ai Guvernului, se arată într-un comunicat trimis redacţiei.

 

Deputatul social-democrat Gheorghe Ciobanu, membru în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, le-a vorbit, la acest început de săptămână, studenţilor de la Facultăţile de Științe Politice, de Economie și de Drept din Timișoara, despre nevoia unei dezbateri reale pe subiecte importante, precum proiectul Noului Cod Fiscal. Spunând că e necesar ca tinerii să afle direct de la actorii politici cum se iau deciziile şi care sunt efectele acestor hotărâri: „Cred că este nevoie de o dezbatere reală pe toate aceste subiecte importante şi mi se pare esenţial ca voi, experţii de mâine în economie şi finanţe, să aflaţi cum se iau deciziile şi care sunt efectele acestor hotărâri”.

Parlamentarul le-a mai spus că noua legislaţie fiscală se bazează pe trei concepte fundamentale. „Mă refer aici la relaxarea fiscală menită să ajute companiile din România să se dezvolte, să producă, să angajeze şi să aibă o piaţă de desfacere. În al doilea rând, noile prevederi fiscale vor muta greutatea de pe umerii plătitorilor corecţi de taxe, astfel încât nu se va mai abuza de cei care plătesc cinstit taxele şi impozitele”, susţine Gheorghe Ciobanu. Acesta anticipează că, în acest context, presiunea se va muta dinspre privaţi spre ANAF, „care va deveni cea mai importantă instituţie, în următorii ani”. Al treilea pilon, mai spune deputatul PSD, vizează creşterea nivelului de trai al populaţiei: „Degeaba avem noi creştere economică dacă ea nu se răsfrânge şi în calitatea vieţii românilor. Acest Cod Fiscal propune o repornire a consumului privat, fără de care o economie se blochează

La dezbatere au participat aproape 70 de studenți, de la Facultatea de Științe Politice, Facultatea de Economie și Facultatea de Drept din Timișoara, cu toții interesați de modificările aduse de Noul Cod Fiscal. La eveniment, moderat de către prof. dr. Petru Ștefea, prorector al Universității de Vest Timișoara, au participat prof. dr. Radu Bufan, practician și cadru universitar al Facultății de Drept și Științe Administrative, Doru Dudaș, director general al Direcției Generale de Legislație Cod Procedură Fiscală din cadrul Ministerului Finanțelor Publice și unul dintre autorii Noului Cod Fiscal, și lector dr. Alexandru Crâșneac, din partea Facultății de Economie și de Administrare a Afacerilor.

„E nevoie de o schimbare a percepției publice, cei care nu plătesc impozite nu sunt niște eroi. Tinerii profesioniști din ziua de azi, cei care mi-au fost studenți și lucrează acum ca specialiști foarte bine cotați, plătesc impozite pentru ca România să aibe servicii mai bune în sănătate și educație. Dincolo de comportamentele la limita legii și abuzuri, există o Românie profundă care lucrează” a spus Prof. Dr. Radu Bufan.

Doru Petru Dudaș, director general al Direcției Generale de Legislație Cod Procedură Fiscală din cadrul Ministerului Finanțelor Publice a completat spusele profesorului Radu Bufan: ”măsurile luate de Guvern în ultima perioadă intenționează să îndrepte societatea către fiscalizare. Există interese în afectarea imaginii ANAF și s-a ajuns chiar până la inventarea unor cazuri în massmedia. Cei care nu plătesc impozite și nu înțeleg principiul corectitudinii impozitării, nu păcălesc inspectorul de la fisc, ci păcălesc societatea”.

Deputatul Gheorghe Ciobanu participa în aceste zile la dezbaterea Noului Cod Fiscal și a celui de Procedură Fiscală în Comisia de Finanțe și Bănci a Camerei Deputaților, al cărui membru este. Proiectul a fost deja adoptat de Senat, urmând să primească votul în plenul Camerei Deputaților, for decizional în acest caz.

Print Friendly, PDF & Email