Un deputat PMP de Timiş îi cere ministrului Sănătăţii să comunice măsurile luate pentru stoparea crizei de sânge

Într-o interpelare parlamentară, deputatul PMP Cornel Sămărtinean i-a atras atenţia ministrului Sănătăţii asupra crizei donatorilor de sânge, cerându-i să comunice măsurile care vor fi luate pentru remedierea acestei probleme.

 

România s-a confruntat, şi în acest an, cu o criză a donatorilor de sânge, statisticile oficiale indicând un procent de doar 1,7% români care donează sânge anual.

Deputatul PMP de Timiş Cornel Sămărtinean a atras atenţia în Parlament asupra acestei probleme, solicitând Ministerului Sănătăţii să ia măsuri pentru a le remedia.

Printre factorii care generază criza de sânge, susţine acesta, se numără inexistenţa fondurilor necesare derulării campaniilor de informare şi valoarea mică a bonurilor, rămasă nemodificată de ani de zile. În plus, spune Cornel Sămărtinean, o altă problemă o reprezintă „lipsa introducerii Centrelor de Transfuzie Sanguină în sistemul de Urgenţă, cu beneficiile aferente pentru asistenţa medicală de urgenţă, dar şi pentru personal. Deşi angajaţii sunt nevoiţi să efectueze ore suplimentare pentru a asigura necesarul cererilor , acestea nu se plătesc. Nu se plătesc nici gărzile sau alte sporuri.”

În context, deputatul PMP i-a solicitat ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, să comunice măsurile pe care le va dispune pentru deblocarea acestei situaţii şi transmită dacă este avută în vedere o strategie la nivel naţional pentru stimularea numărului donatorilor de sânge.

Ministerul Sănătăţii îi răspunde, transmiţându-i că pentru îmbunătăţirea situaţiei sistemului de transfuzie sunt luate în calcul câteva măsuri.

Prima vizează reorganizarea Institututul Naţional de Hematologie Transfuzională, din Bucureşti, şi organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional de transfuzie sanguină.

O altă măsură se referă la crearea cadrului legal pentru asigurarea continuităţii activităţii la nivelul sistemului de transfuzie şi plata activităţii, „astfel încât să poată fi asigurat necesarul de sânge pentru bolnavi, inclusiv menţionarea sursei de finanţare, dat fiind că la această dată nu există reglementat modul în care se poate organiza, desfăşura şi plăti munca prestată în zilele de sărbători legale, de repaos săptămânal şi în zilele lucrătoare în afara programului de lucru.”

De asemenea, Ministerul Sănătăţii transmite că are în vedere reglementarea obligativităţii constituirii şi asigurării unui stoc de rezervă de sânge, în fiecare Centru judeţean de Transfuzie şi informatizarea completă a sistemului de transfuzie.

OANA DIMA

Print Friendly, PDF & Email