Un deputat din Opoziţie cere Primăriei să desecretizeze evaluarea terenurilor date la schimb pentru subpasajul din Centru

Pentru subpasajul din Piaţa Victoriei, cu o suprafaţă de 1.300 de metri pătraţi, Primăria a dat la schimb trei terenuri de 8.000 de metri pătraţi. În aceste condiţii, un deputat P.D.L. îi solicită primarului Nicolae Robu să facă publice evaluările terenurilor, estimând că preţul plătit pentru a îndeplini o promisiune electorală a lui Nicolae Robu, aceea de a demola “acvariul” din Centru, a fost prea mare. Terenurile date sunt estimate de Primărie de 1,1 milioane de euro. Deputatul din Opoziţie spune că unul singur valorează 1,6 milioane de euro.

Alin Popoviciu: “Când se secretizează nişte evaluări, se face pentru că ceva este ilegal”

demolare Acvariu (4)“Afacerea Acvariul” a fost readus, zilele acestea, în atenţia publică. De­putatul P.D.-L. de Timiş Alin Popovi­ciu îi solicită primarului Timişoarei, Nicolae Robu, să facă publice evaluă­rile terenurilor pe care le-a dat la schimb pentru ca subpasajul din Piaţa Victoriei să reintre în patrimoniul Primăriei, şi astfel să fie demolată clădirea de sticlă din central oraşului.

Clădirea a fost înlăturată, însă reprezentanţii Opoziţiei susţin că preţul plătit pentru a îndeplini o promisiune electorală a lui Nicolae Robu a fost prea mare. “Când se secretizează nişte evaluări, se secretizează doar dintr-un anumit motiv, pentru că ceva este ilegal la mijloc. Aceste evaluări sunt extrem de importante. Vreau să le arăt timişorenilor cât a dat Primăria pentru mutarea acvariului din centru”, spune Alin Popoviciu. Acesta susţine că ofi­cialii Municipalităţii au dat la schimb pentru mutarea “acvariului” terenuri ce valorează milioane de euro.

Întrebat care este motivul pentru ca­re este sunt secretizate aceste eva­luări, Traian Stoia, viceprimarul P.­S.D. al Timişoarei, ne-a declarat că do­cumentele nu pot fi făcute publice deoarece au reprezentat instrumentul de negociere al Municipalităţii cu re­prezentanţii firmelor care deţineau sub­pasajul din Piaţa Victoriei.

În decem­brie anul trecut, Consiliul Local a apro­bat o hotărâre prin care a oferit la schimb firmelor Al Fer Crom Design S.­R.L. şi Art S.R.L. – ca­re deţineau subpasajul din Piaţa Vic­toriei pe care era amplasată clădirea din sticlă – trei terenuri la schimb. Es­te vorba despre spaţii cu o suprafaţă de aproximativ 8.000 de metri pătraţi, pe Calea Bogdă­neştilor la intersecţia cu bulevardul Cetăţii, unde sunt 3.200 de metri pătraţi, în Piaţa 700 – pe terenul fostei parcări a Administraţiei Do­meniului Public, pe o suprafaţă de 1.200 de metri pătraţi, şi pe strada Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, un teren de 3.600 metri pătraţi.

Primăria: “Terenurile valorează 1,1 milioane de euro”. Alin Popoviciu; “Doar un teren valorează 1.6 milioane de euro”

Alin PopoviciuPotrivit viceprimarului Traian Sto­ia, reprezentanţii firmelor care deţi­neau subpasajul, întins pe o suprafaţă de 1.300 de metri pătraţi, au spus că au investit în acea locaţie 1.300.000 de euro. Prin urmare, susţine viceprima­rul, Primăria a ieşit în câştig din negociere, terenurile pe care le-a dat la schimb valorând cu 200.000 de euro mai puţin decât suma investită de foştii proprietari în locaţia din centru. Adică, cei 8.000 de metri pătraţi pe care conducerea Municipalităţii i-a oferit la schimb pentru alţi 1.300 de metri pătraţi au fost evaluaţi la 1.100.000 de euro.

În replică, deputatul Alin Popovi­ciu susţine că doar terenul de pe Calea Bogdăneştilor ar valora 1.600.000 de euro, ofertă care ar fi fost înaintată conducerii Primăriei, urmând ca firma respectivă să construiască acolo un supermarket.   

“Acvariul” din Piaţa 700 ridicat fără aviz de descărcare arheologică?

Pe de altă parte, Alin Popoviciu atrage atenţia că graba cu care se desfăşoară  lucrările pentru clădirea ce se construieşte în locul chioşcurilor din Piaţa 700, pe terenul oferit la schimb de Primărie firmelor Al Fer Crom De­sign S.R.L. şi Art S.R.L., este sus­pectă, mai ales că autorizaţia de construire a fost eliberată în câteva săptămâni, deşi deputatul susţine că ar fi nevoie de şase luni pentru a fi emise toate aprobă­rile. Mai mult, acesta este convins că era nevoie şi de un aviz de descărcare arheologică, zona fiind împânzită de vestigii istorice: “Vreau să cer şi dese­cretizarea autorizaţiei de construcţie, pentru că am convingerea că certifica­tul de urbanism s-a emis fără a solicita şi avizul de la comisia de monumente istorice, ceea ce e grav”.

În schimb, viceprimarul Traian Stoia ne-a declarat că nu ar fi nevoie de un aviz de descărcare arheologică în condiţiile în care “clădirea este ridicată deasupra solului, pe structură metalică, fără fundaţie”, precizând că în cazul în care se va descoperi că în acel loc sunt vestigii istorice, clădirea poate fi demolată fără probleme.

Print Friendly, PDF & Email