Un deputat de Timiş atenţionează Guvernul: „Nu încasați cât cheltuiți!”

Avertismentele că «pacea socială» a coaliției guvernamentale va conduce spre un dezastru financiar au fost numeroase, documentate și, mai ales, lansate din diferite zone ale societății. Până de curând, acestea au fost doar avertismente. Ei bine, acum au devenit certitudini”, avertizează deputatul PNL de Timiş Marilen Pirtea.

 

Deputatul PNL de Timiş economist Marilen Pirtea, secretar al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, reaminteşte că Ministerul Finanțelor Publice a publicat, în 27 februarie, datele privind execuția bugetară pentru luna ianuarie, din care rezultă că Statul român a încasat  în ianuarie 2017 cu 5,7% (în valoare nominală de 1,1 miliarde lei) mai puțin decât în ianuarie 2016 şi că veniturile bugetului general consolidat au înregistrat o scădere cu 5,7% (în valoare nominală de 1,1 miliarde lei) față de ianuarie 2016. „Această scădere abruptă a veniturilor vine în contextul în care pentru anul în curs bugetul general consolidat este construit pe o creștere a veniturilor de 14% față de nivelul din 2016”, avertizează Marilen Pirtea.

Acesta mai spune că o oarecare scădere putea fi așteptată, însă datele arată o „adevărată prăbușire a încasărilor”. Motivul principal al acestei scăderi este reprezentat, în opinia deputatului liberal, de diminuarea cu 24,8%, respectiv cu 1,7 miliarde lei, a încasărilor din TVA: „Diminuarea așteptată se datorează faptului că în luna ianuarie este termenul de încasare a TVA aferentă lunii decembrie, iar în decembrie 2015 cota standard era 24% față de 20% în decembrie 2016.”

Marilen Pirtea acuză coaliția guvernamentală că s-a comportat ca un parior, acum înregistrând prima pierdere usturătoare: „Pariul consta în creșterea bazei impozabile, adică a consumului. Au umblat la «butoanele» economiei, distribuind mai mulți bani și așteptându-se că românii vor cumpăra mai mult și vor antrena mai multe schimburi economice, pe care să le impoziteze și să acopere costurile. Am avertizat și atunci, avertizez și acum: prea multe schimbări de politică fiscală, concomitent, mai ales în lipsa unor prognoze serioase, sunt echivalente cu comportamentul unui parior.”

Marilen Pirtea subliniază că TVA este impozitul care are cea mai mare contribuție în formarea veniturilor fiscale și, începând din ianuarie 2017, cota standard a fost redusă succesiv de la 20% la 19%. Dar, atrage el atenţia, reducerea cotei cu 4 puncte procentuale nu a fost compensată de creșterea consumului. „O parte din deficit a fost acoperit de veniturile din impozitarea salariilor, însă la un nivel insuficient. De altfel, salariul minim brut pe economie a fost 1.050 de lei, în decembrie 2015, iar în decembrie 2016 a fost de 1.250 de lei. Astfel, veniturile din impozitul pe salarii și venit, precum și contribuțiile de asigurări au înregistrat creșteri semnificative de 564,8 mil. lei și, respectiv, 478,2 milioane de lei, în principal ca efect al creșterilor salariale înregistrate în ultimul an atât în sectorul public, cât și în sectorul privat”, declară deputatul Marilen Pirtea.

În ceea ce privește cheltuielile bugetului general consolidat, deputatul liberal atrage atenţia că acestea au înregistrat o creștere cu 3,5% față de nivelul din ianuarie 2016. „Cea mai mare creștere se remarcă în dreptul cheltuielilor cu asistența socială (cu 9,5%) în cadrul cărora cea mai importantă componentă este reprezentată de cheltuielile cu pensiile. Valoarea punctului de pensie, în funcție de care se stabilesc toate pensiile, a fost majorat, începând de la 1 ianuarie, la 917,5 lei, față de 871,7 lei, cât a fost în 2016. Subliniez că Guvernul a aprobat pentru anul acesta o nouă majorare a punctului de pensie, începând cu luna iulie, până la nivelul de 1.000 de lei. Creșteri mai importante s-au remarcat și în cazul cheltuielilor de personal (cu 8,2%) fiind determinate de majorările salariale din sectorul public aprobate în a doua jumătate a anului 2016”, atrage atenţia Marilen Pirtea.

Deși în mod tradițional luna ianuarie nu este o lună de vârf, acesta remarcă faptul că toate cheltuielile de investiții s-au diminuat cu peste 30% față de aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce echivalează aproape cu o blocare a acestora. Rezultate înregistrate în contextul în care pe parcursul lunii ianuarie nu a fost încă aprobat bugetul pentru anul în curs.

Ca urmare a acestor evoluții, mai spune Marilen Pirtea, execuția bugetului general consolidat pentru luna ianuarie s-a încheiat cu un excedent de 3 miliarde de lei, față de 4,7 miliarde de lei, cât s-a înregistrat în luna ianuarie a anului precedent.

Evoluția veniturilor bugetare pentru luna ianuarie a fost cu mult sub calculele coaliției guvernamentale și reprezintă un semnal de alarmă la adresa Executivului, care va trebui să găsească soluții pentru acoperirea creșterilor de cheltuieli care au fost aprobate pe fondul continuării politicii de relaxare fiscală”, concluzionează deputatul PNL Marilen Pirtea.

Print Friendly, PDF & Email