Un curs altfel, cu sociologul Gelu Duminică, la UVT

Sursă foto: UVT

Facultatea de Sociologie și Psihologie a Universităţii de Vest din Timișoara a organizat în un curs altfel, intitulat „În căutarea demnității”, susținut de sociologul Gelu Duminică împreună cu taraf condus de Marian Bătănași, alias Mexicanu.

 

Evenimentul, care a avut loc joi, 12 octombrie, a început prin a oferi o perspectivă istorică a identității culturale rome, pornind de la perioada de robie, deportare și eliberare, până în prezent. Pe lângă această trecere în revistă a istoriei, s-au adus în discuție și alte teme de interes major. Un subiect special abordat a fost rolul muzicii etniei rome în societatea românească. S-a dezbătut modul în care muzica romă a influențat și a fost influențată de cultura românească. De asemenea, s-au adus în discuție prejudecățile moștenite de-a lungul generațiilor cu privire la această etnie și modul în care acestea au impact asupra comunității rome.

Evenimentul a fost animat de muzica lăutărească, cântată în acest curs deschis într-o varietate de stiluri vechi și noi. Prin intermediul unei analize comparative, publicul a putut să se bucure nu doar de experiența muzicală, ci și să înțeleagă cum muzica influențează și conectează comunitatea, care este direct proporțională cu „limba” în care e cântată și artistul care o interpretează. „Scopul suprem al muzicii nu este altul decât acela de a depăși barierele și prejudecățile interculturale. Muzica servește ca mijloc de promovare a armoniei culturale și a conviețuirii între indivizi, indiferent de originea lor culturală. Puterea muzicii constă în capacitatea sa de a depăși barierele lingvistice și de a facilita conexiuni autentice între oameni proveniți din diverse culturi. În încheiere, studenții au celebrat această diversitate și această armonie interculturală printr-o horă, o coregrafie ce a prin viață chiar în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara”, declară reprezentanţii UVT.

 

Print Friendly, PDF & Email