Un bebeluş a murit la Spitalul de Boli Infecţioase “Victor Babeş” din Timişoara. Copilul, nevaccinat împotriva rujeolei, fusese suspect de rujeolă.
Bebeluşul, în vârstă de opt luni, care a murit ieri seară, a fost internat la Spitalul de Boli Infecţioase “Victor Babeş”, din Timişoara, în urmă cu trei săptămâni, în stare gravă. În toată această perioadă, spune medicul Virgil Musta, purtătorul de cuvânt al spitalului, băieţelul a fost ventilat mecanic.
Copilul a fost suspect de rujeolă şi a murit din cauza unei insuficienţe respiratorii şi a unei complicaţii pulmonare.
„Era internat la noi cu suspiciune de rujeolă, iar serologia a fost echivocă, adică nici da, nici nu. Nu s-a putut confirma ca fiind rujeolă. Pentru a afla asta, se va face necropsia miercuri, iar analizele vor fi trimise la Bucureşti pentru a determina dacă sunt viruşi în plămâni”, declară, citat de Mediafax, medicul Virgil Musta. Adăugând că bebeluşul nu a fost vaccinat împotriva rujeolei.
Ministerul Sănătăţii a confirmat, la sfârşitul lunii decembrie 2016, încă un deces provocat de rujeolă, o fetiţă în vârstă de un an şi trei luni din judeţul Timiş, care nu fusese imunizată, fiind răpusă de acest virus, ceea ce face ca numărul deceselor să ajungă la nouă, de la izbucnirea epidemiei.
Citeşte şi: Epidemia de rujeolă continuă în Timiş
Epidemia de rujeolă izbucnită în această toamnă a determinat Ministerul Sănătăţii ca, împreună cu reprezentanţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, UNICEF şi Institutul de Sănătate Publică, să propună o serie de măsuri pentru combaterea extinderii virusului. Printre măsuri se numără şi scăderea vârstei de vaccinare a copiilor, a căror imunizare va putea fi făcută acum de la nouă luni, deoarece, spun specialiştii, o caracteristică a aceastei epidemii de rujeolă este că afectează micuţii cu vârste sub un an.
Ministerul Sănătăţii face apel către părinţi să respecte calendarul de vaccinare. În Timiş, una dintre zonele afectate, Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de şapte luni, cu refacerea vaccinului la vârsta normală de un an.
„Consider că toate autorităţile responsabile ar trebui să se implice în responsabilizarea părinţilor, în vederea vaccinării copiilor mici. Nu ştiu dacă o lege care să prevadă obligativitatea vaccinării ar fi cea mai bună soluţie. Probabil însă că ar putea fi găsite şi alte metode de responsabilizare. În Belgia, de pildă, copiii care nu au fost vaccinaţi nu pot fi înscrişi la şcoală. În alte ţări vest-europene se dau amenzi foarte mari”, spune Virgil Musta.
Ultimele comentarii