Un bebeluş internat la Timişoara, cu rujeolă, a murit

Este cel de-al cincilea deces înregistrat în Timiş

Un bebeluş de câteva luni, internat cu rujeolă, a murit la Spitalul de Copii din Timişoara, în urma unei bronhopneumonii. Acesta este cel de-al 22-lea caz de deces înregistrat în România din cauza rujeolei.

 

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii “Louis Ţurcanu”, din Timişoara, medicul Mihai Gafencu, declară, citat de Mediafax, că bebeluşul, internat cu rujeolă, murit la sfârşitul săptămânii trecute: “Rujeola era complicată cu o bronhopneumonie.” Bebeluşul, mai spune medical, nu fusese vaccinat.

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, până 14 aprilie, fuseseră înregistrate 21 de decese cauzate de epidemia de rujeolă (câte cinci cazuri în judeţele Arad, Timiş şi Dolj, trei în Caraş Severin şi câtre unul în judeţele Călăraşi, Satu Mare şi în Bucureşti). Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă, mai transmite INS, ajunsese la 4.793, cazuri de rujeolă fiind înregistrate în 38 de judeţe.

Virusul rujeolei se transmite în mod direct în cursul tusei sau al strănutului unui subiect bolnav. Acesta intră în organism pe căile respiratorii sau prin ochi. Boala este contagioasă atât în timpul perioadei de incubaţie (care este de aproximativ zece zile), cât şi în timpul perioadei de manifestare (cu o durată de patru zile).

Rujeola nu survine decât în mod excepţional a doua oară, infecţia cu virus conferind o imunitate durabilă şi permanentă faţă de această boală.

Prevenirea constă în vaccinare (contraindicată în perioada de sarcină sau la persoanele care sunt imunodeprimate).

Print Friendly, PDF & Email