În premieră mondială

Un bărbat și-a regăsit simțul tactil, cu ajutorul unei proteze inovatoare

Mana artificialaUn bărbat al cărui braț stâng a fost amputat în urmă cu nouă ani și-a regăsit simțul tactil grație unei mâini artificiale experimentale, atașată nervilor săi de la nivelul membrului amputat.

 

Potrivit oamenilor de știință, a­ceastă premieră biomedicală deschide calea pentru realizarea în următorii ani a unor proteze care vor reda pa­cienților funcțiile îndeplinite de un membru amputat, dar și senzațiile oferite de acesta.

O echipă de cercetători elvețieni, germani și italieni au testat această mână bionică la spitalul Gemelli din Ro­ma, în Italia, pe un danez în vârstă de 36 de ani, căruia medicii i-au amputat brațul stâng, cu nouă ani în urmă, după ce acesta fusese rănit într-o explozie produsă în timp ce organiza un foc de artificii în fața locuinței sale. Rezulta­tele acestui studiu clinic au fost publi­cate, zilele trecute, în revista științifică americană Science Translational Me­dicine, anunță Mediafax.

„Am avut senzații pe care nu le-am mai avut de nouă ani”, a declarat pa­cientul, Dennis Aabo Sorensen, adău­gând că răspunsul senzorial al protezei este cu adevărat incredibil. În timpul testelor, pacientul a fost legat la ochi și a avut dopuri în urechi, depinzând doar de simțul tactil.

Medicii, coordonați de Silvestro Micera de la l’Ecole Polytechnique Fé­dérale de Lausanne, din Elveția, au pus la punct această mână bionică cu care pacientul poate să își ajusteze forța pentru a prinde obiecte și pentru a identifica forma și textura lor. Aceas­tă proteză este înzestrată cu senzori capabili să reacționeze la tensiunea din tendoanele artificiale, transfor­mând în impulsuri electrice infor­ma­țiile emise atunci când pacientul ma­nevrează un obiect. Aceste semnale, convertite într-un echivalent al impul­surilor nervoase, sunt transmise celor patru electrozi grefați sub nervii peri­ferici ai brațului. „Este pentru prima dată când reușim să restabilim o per­cepție senzorială în timp real cu o proteză”, a subliniat Silvestro Micera.

Intervenția chirurgicală a fost realizată de o echipă de chirurgi și de neurologi în ianuarie 2013, la Spitalul Gemelli, din Roma, sub îndrumarea medicului Paolo Maria Rossini, care a implantat electrozii în brațul stâng al pacientului amputat.

Aproape trei săptămâni de teste au fost necesare înainte ca proteza să fie conectată la electrozi. După aceea, cercetătorii și pacientul au testat mâna artificială vreme de o săptămână. Elec­trozii au fost retrași după o lună, con­form legislației europene care regle­men­tează testele clinice. Dar, potrivit cer­cetătorilor, aceștia ar putea să ră­mână implantați și să funcționeze mai mulți ani fără a avaria nervii periferici.

Totuși, va fi nevoie de câțiva ani înainte ca această mână bionică să fie comercializată, a explicat Stanisa Ras­popovic, unul dintre coordonatorii aces­tui studiu, realizat în cadrul proiectului european LifeHand2. „Totul va depinde de următoarele teste clinice”, a decla­rat el, fără să precizeze însă numărul pacienților care vor lua parte la aces­tea. După părerea sa, comercializarea va fi posibilă „peste cinci ani cel mai devre­me sau peste 15 ani cel mai târziu”.

Din acest punct de vedere, este dificil în acest stadiu să se estimeze prețul unei astfel de proteze, dar pro­ducția în serie a acestora ar trebui să determine o scădere a prețurilor. Ur­mătoarea etapă va consta în doi pași: miniaturizarea compușilor electronici pentru a-i integra în proteză și punerea la punct a unei baterii eficiente, a precizat Stanisa Raspopovic.

Oamenii de știință vor, totodată, să perfecționeze dispozitivul senzorial, pentru a obține o rezoluție mai bună a simțului tactil, pentru ca pacientul să poată să simtă mișcările degetelor cu un grad de precizie mai ridicat.

Print Friendly, PDF & Email