Un antiviral administrat de medicii Spitalul „Victor Babeș” Timișoara ajută la eliminarea mai rapidă din organism a Sars-Cov2

Foto: Spital „Victor Babeş” Timişoara

Favipiravir, un medicament din categoria antiviralelor, administrat de specialiștii Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara a intrat în schema de tratament aprobată de Ministerul Sănătății în urmă cu două luni. Acesta elimină mai rapid virusul Sars-Cov 2.

 

Despre Favipiravir, un medicament din categoria antiviralelor, inhibitor al ARN-ului, medicii timișoreni spun că a fost utilizat, până acum, în tratamentul formelor severe de gripă, dar și împotriva unor virusuri foarte puternice care pot declanșa infecții mortale. Medicamentul ajută la eliminarea mai rapidă a virusului Sars-Cov 2 și reduce în acest fel perioada de spitalizare. De asemenea, ameliorează simptomele infecției cu noul coronavirus.

Medicamentul, administrat de specialiștii Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara a intrat în schema de tratament aprobată de Ministerul Sănătății în urmă cu două luni.

Dr. Maria Cerbu. Foto: Spital „Victor Babeş” Timişoara

Medicamentul se administrează pacienților cu o formă medie de infecție cu covid-19, cu probele de inflamație modificate. Am observat că, la 24-48 de ore după ce am introdus acest tratament, inflamația pulmonară a scăzut semnificativ. S-a redus durata de spitalizare a pacientului și testele PCR s-au negativat mai repede, chiar cu câteva zile mai repede decât în mod obișnuit”, explică dr. Maria Cerbu, medic primar boli infecțioase la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara.

Aceasta atrage însă atenţia că, din cauza posibilității apariției unor efecte secundare, tratamentul se poate administra doar în spital, sub supraveghere medicală. Maria Cerbu mai spune că există o fereastră de timp foarte scurtă în care medicamentul se poate administra, astfel încât efectul să fie cel așteptat, iar durata tratamentului este de cinci zile.

Medicamentul folosit în terapia anticovid la Timișoara este inclus și în protocoalele terapeutice din Japonia, India și China. România a anunțat că va importa peste 700.000 de tablete de Favipiravir care vor fi distribuite spitalelor aflate în linia întăi în lupta împotriva noului coronavirus.

 

Print Friendly, PDF & Email