Un alt imobil de patrimoniu al Timişoarei, Vila Kimmel, sub semnul întrebării

Asociația Salvați Patrimoniul Timișoarei: „Clasarea acestui imobil este singura modalitate de a elimina posibilitatea ca Vila Kimmel să aibă soarta Casei Mühle”

Vila Kimmel Centrul Cultural Francez TimisoaraSoarta Vilei Kimmel, imobilul care găzduiește Centrul Cultural Francez, este sub semnul întrebării, avertizează reprezentanții

Asociația Salvați Patrimoniul Timișoarei. Care cer clasarea în regim de urgență a acesteia, temându-se să nu aibă soarta Casei Mühle.

 

Se cere clasarea în regim de urgență a Vilei Kimmel

Situația multora dintre clădirile de patrimoniu din Timișoara pare să îi preocupe mai mult pe reprezentanții societății civile decât pe cei ai autorităților publice.

Reprezentanții Consiliului Judeţean Timiş au evocat în repetate rânduri atât intenția de a-și exercita dreptul de preemțiune în cazul Vilei Kimmel – imobilul de pe b-dul C.D. Loga nr. 46, care găzduiește Centrul Cultural Francez –,cât și disponibilitatea de a acționa în vederea soluționării situației clădiri. În acest scop, au fost prevăzute sume în bugetul județului pe 2015, care să permită achiziționarea de servicii topo-cadastrale și întocmirea documentației tehnice pentru actualizarea planului de situație.

Distanța de la intenție la faptă se dovedește, însă, mare. Primele demersuri concrete în vederea punerii la adăpost a Vilei Kimmel de eventuale situații similare celei care a afectat Casa Mühle, au fost întreprinse nu de către reprezentanții CJ Timiş, ci de către cei ai unei asociații locale preocupate de soarta patrimoniului orașului. Asociația Salvați Patrimoniul Timișoarei a anunțat că a depus o cerere de clasare în regim de urgenţă a acestui imobil. Solicitare aprobată, la jumătatea lunii ianuarie, de către Comisia Regională a Monumentelor Istorice. Şi anunţă că a demarat demersurile pentru întocmirea documentației în vederea clasării clădirii, pentru efectuarea măsurătorilor topometrice și pentru întocmirea planului de situație.

Pentru a putea fi realizată clasarea în regim de urgență a imobilului mai e necesar un set de documente tehnice care include şi fișa analitică de inventariere întocmită de serviciul public deconcentrat al Ministerului Culturii și Cultelor în a cărui rază teritorială se află clădirea, precum și planurile de situație, releveul actual al clădirii, fotografii interioare și exterioare ale acesteia și ale împrejurimilor, date referitoare la folosința imobilului și expertiza tehnică.

Asociația Salvați Patrimoniul Timișoarei spune că dosarului de clasare trebuie să îi mai fie anexate documentația istorică, constând în studiul istorico-arhitectural întocmit de un specialist în domeniul monumentelor istorice, atestat de Ministerul Culturii, documentația privind situația juridică, dar și acte administrative, printre care se numără referatul de specialitate al serviciului public deconcentrat al Ministerului Culturii, avizul Comisiei regionale a monumentelor istorice și avizul Secțiunii de evidență a Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice.

Autoritățile județene, între inerție și dezinteres

Vila Kimmel poza veche Foto Salvati Patrimoniul TimisoareiAsociația Salvați Patrimoniul Timișoarei spune că este problematică realizarea releveului actual al imobilului, din pricina costurilor mari pe care le implică. Care presupune întocmirea unui studiu asemănător cu cel necesar ridicării unei construcții noi.

Chestionat asupra posibilului sprijin pe care CJ Timiş l-ar putea acorda, Ilie Sîrbu, directorul asociației, spune că reprezentanții administraţiei judeţene nici măcar nu i-au contactat: „Până în acest moment nu am primit niciun răspuns. Pe una dintre aceste uși tronează un lacăt uriaș și ruginit”. Asta deşi asociația a solicitat Direcției pentru Cultură și Patrimoniu să mijlocească pe lângă CJ Timiş să le faciliteze accesul în anexele Vilei Kimmel, care aparțin de administraţia judeţeană, pentru a permite continuarea măsurătorilor topografice.

În ceea ce privește eventualul sprijin pe care reprezentanții CJ Timiş l-ar putea acorda finalizării demersurilor de clasare, Ilie Sîrbu apreciază că CJ Timiş ar putea finanța expertiza tehnică a Vilei Kimmel, menită să demonstreze că imobilul este în stare intactă și că nu s-au realizat intervenții asupra lui. „Toată această procedură să fie realizată de un inginer atestat și autorizat să verifice conform legilor în vigoare. Și ne mai pot ajuta la printarea planșelor pentru întocmirea documentației de clasare”, spune Ilie Sîrbu. Apreciind că imobilul este ideal pentru activitatea Institutului Francez, mutarea acestuia într-o altă locație fiind un dezastru din punct de vedere cultural.

Cumpărarea sediului Vilei Kimmel, „în cărţi” la CJ Timiş

La începutul anului, CJ Timiş a anunțat că în bugetul județului pe 2015 este prevăzută suma de un milion de lei destinată achiziționării clădirii în care funcţionează Centrul Cultural Francez și a  terenului aferent imobilului, din care o tranșă aparține Vilei Internațional. Ulterior, bugetul alocat acestor cheltuieli a fost diminuat cu câte 400 000 de lei

Tot la începutul anului, CJ Timiş anunța că are prevăzută în buget suma de 10.000 de lei, pentru achiziționarea de servicii topo-cadastrale și pentru întocmirea documentației tehnice necesare în vederea actualizării planului de situație a imobilelor și terenurilor situate pe b-dul C.D. Loga, la numerele 46 și 48. Dincolo de aceste anunțuri de intenție, însă, nimic nu pare să se mai fi întâmplat între timp la nivel oficial în vederea soluționării situației Vilei Kimmel.

Am încercat, fără succes, să-l contactăm pe directorul Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național Timiș, Sorin Predescu, pentru a afla care sunt intențiile oficiale legate de Vila Kimmel și dacă există disponibilitate din partea autorităților județene în vederea susținerii financiare a demersurilor Asociației Salvați Patrimoniul Timișoarei.

Preşedintele acestei asociaţii apreciază, însă, că imobilul este ideal pentru activitatea Institutului Francez, mutarea acestuia într-o altă locație fiind un dezastru din punct de vedere cultural.

Solicitare de sprijin din partea populaţiei

Vila Kimmel interiorFoto Salvati Patrimoniul TimisoareiAsociației Culturale Salvați Patrimoniul Timișoarei notează, într-o postare pe contul propriu de pe o rețea de socializare, că, în mod frecvent, „cultura a pierdut în favoarea intereselor de partid”. Și atenționează că situația imobilului nu este clară, neputând să pună clădirea la adăpost de eventuale intervenții care ar putea duce la deteriorarea ei, așa cum s-a petrecut în cazul Casei Muhle.

Aceştia adaugă că, din informațiile pe care le dețin, asupra proprietarilor de drept ai Vilei Kimmel sunt exercitate presiuni, în vederea înstrăinării, prin vânzare, a acesteia. De către Municipalitate. „După cum se știe, clădirile de pe C.D. Loga sunt luate la ochi de persoane cu mare influență la administrația Timișoarei (în mare parte de etnie rromă). Probabil din această cauză clădirea nu intră ca entitate separată în patrimoniul Timișoarei, ca monument Istoric”, spun reprezentanții Asociației Culturale Salvați Patrimoniul Timișoarei.

Aceştia solicită sprijin din partea cetățenilor cărora nu le este indiferentă situația patrimonială a orașului, în vederea întocmirii cât mai urgente a releveului clădirii. Suma necesară elaborării documentului se ridică, potrivit estimărilor acestora, la aproximativ 3.000 – 3.500 de euro. Eventualele donații pot fi făcute, „în condiții de legalitate și de transparență”, dau ei asigurări, în contul asociației RO64BITR003610064735RO02, deschis la Banca Italo-Romena. 

 

Citeşte şi:

Cumpărarea sediului Centrului Cultural Francez este încă „în cărţi” la Consiliul Judeţean Timiş

 

Cadastrul pentru terenul vilei lui Ceauşescu, pe lista de achiziţii de la Consiliul Judeţean Timiş

Print Friendly, PDF & Email