Stolurile de ciori care îşi fac veacul în parcul din spatele Catedralei Mitropolitane continuă să dea bătăi de cap Primăriei Timişoara. Municipalitatea a încercat să le alunge din zonă cu dispozitive sofisticate cu ultrasunete, care par să aibă mai degrabă efect asupra porumbeilor din zona centrală.
Primăriei i se cere, din nou, să ia măsuri
Pe diverse canale, timişorenii îi cer Primăriei să ia măsuri pentru rezolvarea problemeie stolurilor de ciori care se adună în zona Catedralei. “Ciorile de lângă Catedrală fac o mizerie îngrozitoare şi un zgomot oribil, miroase a coteţ lângă Catedrală. Este inadmisibil, chiar nu puteţi să le alungaţi, măcar să le stricaţi cuiburile săptămânal dacă e nevoie, cu maşini cu platforme folosite la stâlpii de electricitate şi cu prăjini, ce este aşa de complicat? Sau să montaţi dispozitive electronice ce emit sunete care le alungă. Sau să le împuşcaţi. Şi simbolic e oribil, căci lângă cel mai sfânt loc şi simbol al Timişoarei s-au aciuat aceste păsări negre şi murdare care erau considerate slujitori ai Diavolului, simbol al morţii, răului şi ghinionului. Care e mesajul, că lăsăm ciorile sa facă coteţ din Catedrală?” Acesta este doar unul dintre mesajele pe care Municipalitatea timişoreană le-a primit de la cetăţeni.
Primarul Nicolae Robu a răspuns acestor semnale, menţionând că îşi pune mari speranţe în dispozitivele cu ultrasunete care ar putea goni aceste păsări din zonă. “Am cumpărat două aparate cu ultrasunete şi cumpărăm şi panouri fotovoltaice pentru funcţionarea lor autonomă. Acum aşteptăm să vedem rezultatele. Dacă sunt eficiente, mai cumpărăm doua aparate cu ultrasunete”, spune primarul Timişoarei. Deocamdată, însă, respectivele aparate nu par să aibă efecte notabile, alungând mai degrabă porumbeii din zonă.
“E greu de spus dacă aceste dispozitive cu ultrasunete sunt eficiente. Oricum, reprezintă soluţia cea mai paşnică, cea mai puţin vătămătoare pentru păsările respective”, susţine Sretko Milanovici, biolog-muzeograf la Muzeul Banatului.
Soluţii alternative
De-a lungul timpului, au fost încercate diverse soluţii pentru a scăpa de stolurile de ciori din zona Catedralei. Cea mai neinspirată a fost împuşcarea păsărilor, o acţiune la care Primăria Timişoara a recurs cu sprijinul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi. De fiecare dată s-a folosit muniţie cu un grad mare de dispersie, însă nu au fost găsite toate cadavrele păsărilor doborâte, iar în zonă mirosul devenise insuportabil.
La sfârşitul anului trecut se anunţa că focuri de artificii vor fi lansate periodic în parcul Catedralei Mitropolitane, tot în scopul alungării ciorilor. La momentul în care se anunţa soluţia artificiilor, conducerea Primăriei spunea că, deşi a fost montat un aparat cu ultrasunete care să alunge ciorile, acesta nu a avut niciun efect. “Nu s-a găsit nicio soluţie care să se fi dovedit eficientă. Aşa cum m-am aşteptat, instalaţia cu ultrasunete nu a produs efecte mulţumitoare. Ciorile au fost agitate de simulator. După ce nu s-au mai produs sunetele respective, păsările s-au întors. Încercăm mai departe să le speriem în fel şi chip”, spunea atunci primarul Timişoarei.
Iată că acum Primăria revine la varianta aparatelor cu ultrasunete. Alături de aceste dispozitive, alte variante vehiculate recent au fost amplasarea mai multor boxe în parc, de pe care să se audă sunete de împuşcături (variantă care ar speria însă şi trecătorii), sau utilizarea unor plase care să fie dispuse peste copaci.
Ultimele comentarii