Uleiul de cocos, un miracol al naturii

Ulei cocosUleiul de cocos, considerat un miracol al naturii, are proprietăţi medicinale uimitoare şi înlocuieşte cu succes alte produse folosite în gospodărie, fiind o alternativă accesibilă şi sănătoasă pentru anumite produse alimentare şi pentru îngrijirea personală.

 

Pentru alegerea uleiului de gătit, este important să se ţină cont de gră­si­mile pe care acesta le conţine şi de modul în care rezistă la temperaturile înalte din timpul prăjirii alimentelor. Aproape toate uleiurile vegetale poline­saturate, precum cel de floarea-soare­lui, de soia, porumb şi rapiţă, nu rezistă la prăjiri repetate, grăsimile trans pe care le conţin descompunându-se în substanţe nocive. Uleiul de cocos face parte din categoria celor care rezistă la temperaturi înalte, datorită unui con­ţinut de grăsimi saturate în proporţie de 92%, ceea ce explică şi consistenţa solidă a acestuia la temperatura came­rei, potrivit leaflifestyle.com, sursă citată de Mediafax.

În plus, acesta conţine o formă unică de grăsimi saturate, cunoscute ca trigliceride cu lanţ mediu. Spre deosebire de alte grăsimi saturate, acestea sau acizii graşi energizează organismul şi nu îngraşă, motiv pentru care gustările cu ulei de cocos sunt o alternativă sănătoasă pentru gustarea de după-amiază.

În cartea Virgin Coconut Oil – Na­ture’s Miracle Medicine, doctorul Bruce Fife spune că primele loţiuni de bronzare şi de protecţie solară apărute pe piaţă conţineau ulei de cocos, ca in­gredient de bază. Chiar şi astăzi nu­me­roase loţiuni de protecţie solară au for­mule ce conţin ulei de cocos. „Acesta are abilitatea uimitoare de a vindeca pielea şi de a împiedica efectele dăunătoare ale radiaţiilor UV asupra pielii. Unul dintre motivele pentru care este atât de efi­cient pentru protecţia pielii îl consti­tuie proprietăţile sale antioxidante, care împiedică arsurile şi atacul oxidativ, ce contribuie la apariţia cancerului de piele”, mai spune doctorul Bruce Fife.

O altă calitate a uleiului de cocos este capacitatea acestuia de a ataca bacteriile ce cauzează carii, fiind un antibiotic natural ce ar putea fi încor­po­rat în produsele pentru îngrijirea din­ţilor. De asemenea, oamenii de ştiinţă au pus în evidenţă proprietăţile sale antimicrobiene, iar cercetări recente au descoperit potenţialul acestuia de a preveni şi trata maladia Alzheimer, bolile de inimă şi alte boli inflamatorii.

Uleiul de cocos este, totodată, un balsam de păr eficient, care hidratea­ză părul şi acţionează ca o barieră protectoare împotriva radicalilor liberi şi poluării din mediul înconjurător. Ule­iul de cocos este bogat în antioxidanţi şi abundă în agenţi antibacterieni. Abi­litatea sa de a netezi tenul îl transfor­mă într-o loţiune hidratantă împotriva îmbătrânirii, fiind ideal împotriva ri­durilor, cicatricilor şi vergeturilor.

Nu în ultimul rând, uleiul de cocos aplicat pe piele ţine insectele la distan­ţă şi are proprietăţi cicatrizante şi anti­bacteriene. Extrem de versatil, uleiul de cocos poate înlocui, de asemenea, cremele antiacneice, antifungice, şam­poanele antimătreaţă şi balsamul de păr, cremele împotriva eczemelor, hemoroizilor şi psoriazisului, loţiunile solare şi balsamul de buze.

Print Friendly, PDF & Email