U.E. vrea să recupereze nutrienţii din urină

Uniunea Europeană a alocat aproape trei milioane de euro pentru un studiu privind posibilitatea recuperării unor nutrienţi, precum nitrogenul şi fosfatul, din urină.

 

Analiza urina„ValuefromUrine” este un proiect derulat pentru Comisia Europeană de către şapte universităţi şi institute de cercetare din cinci ţări: Olanda, Luxemburg, Portugalia, Marea Britanie şi Spania, anunţă Mediafax. Costul total al studiului este de 3,85 milioane de euro, contribuţia Comisiei Europene fiind de 2,91 milioane de euro.

Obiectivul studiului constă în dezvoltarea unei tehnologii care să trateze urina înainte ca aceasta să se amestece cu restul apei menajere, astfel încât să fie recuperat nitrogenul şi fosfatul. În urma acestui studiu, C.E. speră să obţină o tehnologie cu investiţii minime care să permită recuperarea nitrogenului (aflat în componenţa amoniacului) şi a fosfatului, doi ingredienţi folosiţi în producerea fertilizatorilor agricoli. În prezent, U.E. importă cantităţi mari de fosfor pentru producerea fertilizatorilor agricoli. Totodată, cercetătorii speră să obţină din urină şi electricitate.

Studiul a fost lansat la 1 septembrie 2012 şi se va încheia la 31 august 2016.

Print Friendly, PDF & Email