Turnuleţele din cimitirele oraşului rămân în istorie

Palate tiganesti in cimitir Foto AdevarulPornit cu avânt, proiectul de aducere în legalitate a construcţiilor bizare apărute în ultimii 15 ani în cimitirele Timişoarei s-a oprit în momentul de faţă, după două demolări. Din cauza birocraţiei şi a procedurilor stufoase, „rezidenţii” mini-palatelor ilegale din cimitire nu vor mai fi evacuaţi, dar nu vor mai fi permise alte astfel de construcţii în cimitirele oraşului.

 

Capele speciale, doar cu aprobarea Consiliului Local

După ce s-a constatat că unele din cimitirele timişorene s-au umplut de edificii bizare, realizate ilegal şi fără respectarea regimului de înălţime de 1,80 de metri pentru construcţii funerare supraterane (capele, mausolee), s-a promis că se va face ordine. Şi că, pe cât posibil, se va încerca demolarea acestor construcţii paralele cu legea. Pentru că procesul de dezhumare a decedaţilor din aceste cripte este extrem de complicat, nu s-a reuşit să se facă progrese prea mari, şi, probabil ce s-a construit până acum rămâne în acelaşi stadiu.

„Deşi s-au făcut numeroase demersuri, până în prezent nu s-au putut demola decât două astfel de construcţii, în cimitirul din Calea Buziaşului. S-a stabilit că restul de capele mai vechi vor rămâne în acelaşi stadiu, cu precizarea că astfel de construcţii nu vor mai fi posibile pe viitor în cimitirele Timişoarei. Construcţiile normale vor primi autorizaţii eliberate de noi, pentru celelalte, gen capelă, mausoleu, cu un regim de înălţime special va fi nevoie de certificat de urbanism, de autorizaţie de construcţie şi de aprobarea Consiliului Local. Înainte nu existau aceste reglementări, şi de aceea s-a ajuns unde s-a ajuns”, declară Nicolae Cacuci, directorul Compartimentului Cimitire din subordinea Primăriei Timişoara.

Conform reactualizării Regulamentului de funcţionare a cimitirelor şi crematoriilor aparţinând Primăriei Timişoara, construcţiile supraterane în cimitire, cum sunt capelele, vor mai fi admise numai pentru personalităţile marcante. Şi pentru că această sintagmă de “personalităţi marcante” poate fi interpretată, toate solicitările de construire de capele trebuie aprobate de către plenul Consiliul Local.

Potrivit unor surse din Primărie, deşi anual, după aceste reglementări, s-au mai primit câteva zeci de cereri de autorizare a unor construcţii de tip mausoleu în cimitirele Timişoarei, niciuna nu a mai primit aprobare.

Plângeri legate de curăţenia din Cimitirul din Calea Buziaşului

În ceea ce priveşte administrarea, pe tema gestionării cimitirului din Calea Buziaşului, unde există şi cele mai multe construcţii funerare fanteziste, s-au primit petiţii şi plângeri legate şi de curăţenie şi amenajare.

„Cimitirul din Calea Buziaşului este năpădit de buruieni şi gunoaie. Nu există un minim de interes pentru a tăia iarba, sunt buruieni de un metru, nu există interes să se cureţe gunoaiele sau să se amenajeze toaleta decenta. Taxe plătim, administrator plătit există… Nu pot ajunge la mormântul părinţilor, am făcut sesizări administratorului cimitirului, dar arată tot mai rău pe zi ce trece”, se arăta într-o astfel de petiţie.

„Ştiu care e situaţia cu acest cimitir, am primit şi noi o sesizare de la o societate comercială. Am atenţionat administratorul cimitirului şi mi s-a transmis că s-au început lucrări de amenajare şi s-a tăiat iarba”, a precizat Nicolae Cacuci.

Print Friendly, PDF & Email