Turnul de Apă din Iosefin va fi restaurat ca monument istoric

Foto: Primăria Timişoara

Azi a avut loc lansarea de către Primăria Timişoara a unui proiect care vizează refuncționalizare Turnului de Apă di zona Iosefin şi transformarea lui într-un spațiu multifuncțional neconvențional pentru evenimente sau activități expoziționale și culturale.

 

Proiectul are ca scop transformarea Turnului de Apă din zona Iosefin într-un spațiu multifuncțional neconvențional pentru evenimente sau activități expoziționale și culturale de interior și exterior, iar prin activitățile realizate în cadrul proiectului, se dorește transformarea cartierul Iosefin într-unul la fel de important ca alte cartiere ale orașului.

Concret, se are în vedere realizarea unor intervenții la Turnul de Apă pentru obținerea de spații expoziționale și pentru evenimente culturale. Amenajarea exterioară presupune o rampă de acces către turn și amplasarea unei mici construcții. Accesul în turn va fi tratat ca traseu pentru observarea construcției din exterior și va putea fi folosit ca spațiu expozițional. Proiectul mai prevede demolarea gardului existent, amenajarea terenului cu rampă de acces, realizarea de gradene de beton și a unei copertine. În turn va fi amenajată o cafenea, o sală de expoziții, un foaier, o sală pentru activități culturale şi belvedere.

Foto: Primăria Timişoara

 

De asemenea, vor fi restaurate scările și balustradele, vor fi realizate scări interioare noi, vor fi înlocuite tâmplăria exterioară şi ușa de acces metalică, vor fi realizate noi finisaje interioare.

Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului Ro-Cultura și este implementat de către Primăria Timișoara, în calitate de promotor de proiect, alături de Asociația Prin Banat, în calitate de partener.

Valoarea totală a proiectului este de aproape 11 milioane de lei, din care mai mult de şapte milioane de lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă, peste 1,2 milioane de lei – cofinanțarea națională și puţin peste două milioane de lei – contribuția proprie a promotorului și a partenerului de proiect. Durata proiectului este de 41 de luni, contractul de finanțare fiind semnat în data de 30 septembrie 2020, iar data de finalizare a proiectului fiind 29 februarie 2024.

 

Print Friendly, PDF & Email