Turiştii pot petrece o zi în gospodăria unui sătean din Margina, pentru a afla cum trăiesc și muncesc bănățenii. Adică, pot cosi, săpa de cum se crapă de ziuă, pot aduna sau împrăștia fânului
Proiectul Mic dejun la Margina a fost extins cu o nouă etapă, Hai să strângem fânul!, care promovează turismul rural în Timiș şi promite să ofere o serie incitantă de experiențe turiștilor.
Cei interesați pot petrece o zi sau doar o dimineață ori o după-amiază în gospodăria unui sătean din Margina, pentru a afla cum trăiesc și muncesc bănățenii. Vor putea, de asemenea, să hrăneacă animalele şi păsările din gospodărie, să meargă la cosit ori la săpat pe răcoare – dimineața, la ora 5 –, apoi să participe la pregătirea prânzului și la odihna de după-masă, la activități precum adunatul sau împrăștiatul fânului și la pregătirea cinei.
Iarna, activitățile pe care le vor putea desfășura alături de gospodarii din Margina cuprind tăiatul lemnelor și căratul lor în casă, deszăpezitul și căratul fânului din “clanie” (căpiță) în șură. Pentru început, această zi se va petrece în gospodăria lui badea Ion Popa, spun organizatorii.
Tot din acest an, datorită numărului mare de grupuri de copii care vin din să viziteze Margina, aceştia vor avea posibilitatea să viziteze un țarc cu animale domestice, pe care să le poată atinge și despre care să afle mai multe informații.
Tot din această vară, se vor putea efectua plimbări cu căruța până în județul Hunedoara, cu plecare din Coşteiu de Sus spre biserica de lemn din Coşeviţa, iar la sfârşitul zilei vor putea participa la un foc de tabără pe dealurile Coşteiului de Sus și la o degustare de produse tradiţionale. Această variantă se adresează grupurilor până în şase persoane, precizează organizatorii, pentru că sunt disponibile doar două căruțe cu câte un cal fiecare.
Toți cei interesați de aceste activități pot să facă programări prin intermediul Centrului Turistic Margina, la numărul de telefon 0723-124.952 sau la adresa de mail: infocentrumargina@yahoo.com.
Programul Mic dejun la Margina a fost lansat în primăvara anului 2017 și presupune organizarea unor excursii de aproximativ patru-cinci ore pe un traseu parcurs în căruțe trase de cai. Pe traseu se fac opriri, turiştii participând la mese tradiționale în zonă.
Organizatorii spun că, în cele șase luni de derulare a proiectului în 2017, aproape 600 de turiști au vizitat Margina și împrejurimile, iar anul acesta, de la începutul sezonului, s aproximativ 300 de turiști.
Proiectul Mic dejun la Margina este derulat de Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș, alături de Primăria Comunei Margina și de Centrul Turistic Margina.
Ultimele comentarii