Tur ciclist Timișoara-Szeged, pentru promovarea refacerii podului peste Mureș între Cenad şi Apatfalva

Picioarele podului peste Mureş, la Cenad, dinamitat în 1940

Iubitorii tururilor cu bicicleta vor avea parte în acest week-end de o ieșire de la Timișoara până la Szeged și înapoi. Aproximativ 300 de kilometri. Pe lângă plăcerea de a pedala, organizatorii vor să promoveze câteva investiții majore în infrastructură.

 

Asociația Bastion și clubul Velocitas organizează în zilele de 18 şi 19 iunie prima ediție a turului ciclist Bartok Bela pe ruta Timișoara-Szeged. Evenimentul își propune să promoveze refacerea podului peste Mureș, între Cenad și Apatfalva, din Ungaria, folosit odinioară ca punct de trecere a frontierei dintre cele două țări vecine, anunţă organizatorii.

„Între Cenad și Apatfalva au fost cândva două poduri, unul pentru traficul normal și unul de cale ferată. Au rămas doar piloanele. Au fost dinamitate în 1940. Știu că în Ungaria există deja discuții pentru refacarea podului. Pentru acest proiect e nevoie să se așeze la masă Consiliile Județene, Bucureștiul cu Budapesta, trebuie să fie o voință politică. Și cu ajutor de la Uniunea Europeană, cred că se poate face”, spune președintele Asociației Bastionul, Tamas Peter, consulul onorific al Ungariei la Timișoara.

Turul ciclist susține şi construcția unei piste de biciclete de la Timișoara până la vama Cenad, de unde există deja amenajate căi pentru bicicliști spre Mako și Szeged.

„Vrem să promovăm și construcția unei piste de biciclete de la Timișoara până la Cenad. De acolo se poate merge deja pe pistă până la Mako și Szeged. Un alt motiv pentru care facem turul acesta de biciclete este să promovăm apropierea între Timișoara și Szeged. Vrem să aducem mai aproape cele două comunități. Nu avem niciun tren care să circule între cele două orașe, dar vrem să vină turiști de acolo în Capitala Culturală Europeană”, mai spune Peter Tamas.

Podul peste Mureş, testat, la inaugurare

Turul ciclist, o inițiativă susținută de Consiliul Județean Timiș, se adresează atât profesioniștilor, cât și amatorilor. Înscrierile, fără taxă de participare, se pot face pe site-ul raceday.ro al clubului de ciclism Velocitas.

„Am reluat discuțiile legate de construcția unui pod în dreptul localității Apatfalva din Ungaria cu ocazia întâlnirii pe care am avut-o cu președintele județului Csongrad-Csenad, în februarie. E foarte important pentru întreaga zonă de vest a județului Timiș, noi nu avem o ieșire de trafic greu spre Ungaria. Iar acest pod ar facilita investițiile în toată zona de vest, Sânnicolaul Mare e un pol economic, iar companiile nu ar trebui să ocolească peste 80 de kilometri, pe la Pecica, pentru a ajunge în Occident și de a aduce marfa de acolo. Am convenit atunci ca după alegerile din Ungaria, din luna aprilie, să ne întâlnim și să avansăm cu acest proiect pe care și noi, și ei îl susținem. Dar e nevoie și de lobby la București ca acest proiect să prindă contur”, declară Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

Acesta mai spune că CJ Timiş vrea să folosească prilejul pe care îl oferă acest tur de biciclete între Timișoara și Szeged pentru a promova construirea unui nou pod peste Mureș, dar și a unei piste de biciclete între Timișoara și Szeged, o inițiativă a CJ Timiş, „obiectiv pe care vrem să-l realizăm folosind asociația DKMT, care și-a pierdut din eficiență mai mult din neimplicarea autorităților locale din România, pentru că sârbii și ungurii au avut mai multe proiecte de succes împreună, cum e calea ferată între Novi Sad și Szeged. Dar dorim să dăm un nou impuls acestei colaborări transfrontaliere.”

Plecarea în turul ciclist va avea loc sâmbătă, 18 iunie, de la ora 10.30, din Piața Unirii, din Timişoara. Se va ieşi pe Calea Aradului, iar apoi traseul, de 68 de kilometri, cuprinde localităţile Sânandrei, Carani, Gelu, Variaș, Periam, Sânpetru Mare, Saravale și Sânnicolaul Mare.

În Periam va fi amenajat un punct de hidratare și odihnă, iar la Sânnicolau Mare, sosirea se face în centrul orașului. Cicliștii se vor putea odihni în grădina de vară din spatele Castelului Nako, unde vor avea la dispoziție gustări și apă. Tot aici va avea loc și un program cultural de două ore susținut de grupul maghiar Mentes Maskent Trio.

De la Sânnicolaul Mare traseul continuă, de la ora 16, spre Beba Veche și punctul de trecere de la Triplex Confinuim și Kubekhaza, apoi se pedalează pe traseul Szoreg – Ujszentivan – Tiszasziget și Szeged, pe o distanţă de 65 de kilometri. În Szeged, pe malul Tisei, participanţii la turul ciclist sunt aşteptaţi cu o  supă de pește. Aceştia se pot caza peste noapte în numeroasele hoteluri și pensiuni din Szeged.

Duminică, 19 iunie, de la ora 9, se pleacă spre Mako, unde, în centrul orașului se va face o scurtă oprire pentru o băutură răcoritoare și o gustare. Apoi se va continua drumul și apoi Apatfalva, unde se va traversa râul Mureș cu ajutorul unui ponton de trecere peste apă. Urmează încă o scurtă oprire la Sânnicolau Mare, iar la ora 14 se pleacă pe traseul Saravale -Sânpetru Mare – Periam – Variaș – Hodoni – Sânandrei – Dumbrăvița. La Dumbrăvița, programul se încheie cu o festivitate de premiere, o cină și concerte susținute de trupele TM Groove &Maria Hojda, 8 Light Minutes și Sleeping Insomnia.

Print Friendly, PDF & Email