Tumoră gigant, operată la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean din Timișoara

Foto: Spitalul Clinic Judeţean Timişoara

Medici chirurgi de la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean din Timișoara  au operat o tânără de o tumoră gigant, salvându-i astfel piciorul de la o posibilă amputație.

 

Tumora era gigant. Ocupa aproape în întregime coapsa dreaptă cu particularitatea că pedicolul femural, în zona inghinală, era înglobat în aceasta. Operația a durat cinci ore, fără incidente. Am protejat vasele de sânge și nervii periferici astfel că pacienta va putea merge bine, fără a fi nevoie de intervenții suplimentare. Tumora cântărea peste 3,5 kg. Acum tânăra pacientă urmează o perioadă de convalescență şi tratament specific”, spun chirurgii. Echipa operatorie a fost formată din, medicii Andreea Rață, Sorin Barac, Adelina Mzi,  Vadim Breahnă, asistenta Cecilia Duma și medicul anestezist Giorgiana Bobouțanu.

Tânara, în vârstă de 29 de ani, a fosz operată marţi, 28 februarie. „Mă durea coapsa dreaptă şi observam cum creşte în volum. Timp de şase ani tot apăreau amorțeli și furnicături, iar la picioare aveam senzaţia de frig. Toate le-am pus pe seama faptului că m-am îngrăşat şi, apoi, ţineam cură de slăbire. Într-adevăr, slăbind, piciorul se mai subția, însă tot era mult prea mare. Am fost la un spital din Timișoara, acolo medicii mi-au făcut o operaţie de biopsie și de la ei am primit recomandarea să merg la Chirurgie Vasculară, la Spitalul Judeţean. Aici am întâlnit o echipă de chirurgi care au mai făcut astfel de operaţii şi le mulţumesc şi pe această cale doamnei dr. Andreea Rață şi domnului dr. Sorin Barac”, a declarat pacienta după oparaţie.

Chirurgii de la ChirurgieVasculară spun că astfel de tumori, de asemenea dimensiuni, sunt destul de rare. De regulă, se formează la persoane corpolente deoarece grăsimea suferă modificări și se poate ajunge rapid la tumori și de aici, în cazuri de depășire a pragului de operabilitate, se poate ajunge la amputația membrului. Medicii recomandă ca, în cazul în care observă modificări substanțiale de pildă, porțiuni de piele încrețită, întărită, membre crescute în volum, total sau parțial, să consulte rapid un medic chirurg.

Print Friendly, PDF & Email