Tribunalul Bucureşti: “Baroul Bota nu poate fi desfiinţat”

Avocaţi din Timiş, nemulţumiţi că, de ani de zile, Justiţia nu clarifică situaţia barourilor paralele

avocatiLupta dintre barourile de avocaţi clasice şi cele paralele nu pare să se termine prea curând. Noi decizii judecătoreşti sunt pronunţate în favoarea Baroului Bota, ceea ce înseamnă că avocaţii din aceste barouri noi vor continua să reprezinte clienţi în instanţă. Conform unei decizii recente a Tribunalului Bucureşti, Uniunea Naţională a Barourilor din România – Bota nu poate fi desfiinţată.

 

O nouă decizie în favoarea barourilor noi

Tribunalul Bucureşti a motivat recent o decizie civilă dată într-un dosar în care judecata a început în anul 2012 şi în care s-a dat soluţia finală la acţiunea prin care o societate comercială a solicitat să se constate nulitatea persoanei juridice Uniunea Naţională a Barourilor din România – Bota şi să se dispună dizolvarea acesteia, precum şi să se constate nulitatea codului de identificare fiscala atribuit de ANAF Uniunii Bota.

Din decizia Tribunalului Bucureşti reiese că UNBR – Bota nu poate fi desfiinţată pentru că este înfiinţată printr-o hotărâre judecătoreasca irevocabilă, iar desfiinţarea ei nu poate fi posibilă fără a se aduce atingere respectivei hotărâri judecătoreşti, care nu a fost anulată. “Uniunea Naţională a Barourilor din România (Baroul Bota) fiind înfiinţată printr-o hotărâre judecătorească, cele statuate în cuprinsul său se impune a fi respectate şi nu pot fi modificate decât prin exercitarea căilor de atac prevăzute de lege şi nicidecum printr-o acţiune în constatarea nulităţii persoanei juridice de interes public astfel create, neputându-se introduce o cerere în cadrul căreia să se pretindă stabilirea contrariului a ceea ce s-a statuat anterior judecătoreşte”, se menţionează în decizia Tribunalului Bucureşti.

Pompiliu-Bota Foto Mesagerul hunedoreanAvocatul Pompiliu Bota, cel care a înfiinţat U.N.B.R. – Bota, spune că aceasta este o decizie previzibilă şi inevitabilă. “Ea nu face decât să confirme alte decizii similare date anterior în favoarea noastră. Cred că şi în urma acestei decizii ar trebui să se schimbe optica unor magistraţi în ceea ce ne priveşte”, mai spune Pompiliu Bota.

Cum era de aşteptat, avocaţii timişeni din baroul clasic consideră nociv faptul că justiţia nu clarifică situaţia barourilor paralele şi perpetuează o stare de ambiguitate. “Din păcate, şi acum, acceptarea acestor avocaţi depinde de fiecare complet de judecată. Se interpretează că, având o anumită pregătire, aceşti membri ai barourilor paralele nu pot fi discriminaţi. Cei care îi îngăduie  ca avocaţi perpetuează o stare de ambiguitate, care remarcăm că se generalizează în societate. Nu se spune că e nici albă, nici neagră, se pare că ne plac nuanţele de gri. Cred că se permite această ambiguitate în mod voit, cum tot în mod voit nu se doreşte clarificarea acestei situaţii”, susţine avocatul Dumitru Ganţ, din Baroul Timiş.

Un conflict de peste zece ani

Dovedind că nu se poate ajunge la un numitor comun, problema războiului dintre avocaţii din barourile clasice şi cei din barourile paralele continuă să rămână nereglementată tranşant, pe această problemă instanţele din Timiş continuând să emită hotărâri judecătoreşti contradictorii.

Instanţele din Timiş au dat hotărâri judecătoreşti când favorabile, când defavorabile avocaţilor din barourile paralele. Judecătoria Timişoara, de pildă, a pronunţat decizii judecătoreşti în favoarea avocaţilor din barourile paralele, într-una din ele aprobând soluţia dată de procurori în cazul unui avocat cu motivaţia că „în urma cercetărilor s-a constatat că numitul a mai fost cercetat şi în alte dosare ale Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara, dispunându-se neînceperea urmăririi penale faţă de acesta, soluţia fiind menţinută de instanţa de judecată”.

Se credea, la un moment dat, că noua Lege a avocaturii, modificată, ar putea pune punct final războiului întins pe ani de zile între barourile de avocaţi clasice şi cele paralele. Însă şi după apariţia noii versiuni a legii, lucrurile nu s-au lămurit, rămânând sub auspiciile aceleiaşi incertitudini.

Print Friendly, PDF & Email