Trei premii UNITER pentru Naţionalul timişorean

Trei premii i-au fost acordate Teatrului Național din Timișoara, în cadrul ediției aniversare a celor 25 de ani de Gală Uniter. Un eveniment care, an de an, aduce împreună lumea teatrală românească.

 

Teatrului Național din Timișoara i-a fost decernat aseară, în cadrul Galei Premiilor UNITER, Premiul special pentru proiecte inedite şi realizări remarcabile. Senatul UNITER a acordat această distincție pentru unul dintre cele mai ambițioase proiecte de infrastructură culturală din România ultimilor 25 de ani: Sala 2. Un spațiu care a marcat definitiv destinul Naţionalului timişorean în conștiința publicului său. Din 2016, la opt ani după transformarea fostului manej imperial într-o modernă sală de teatru, TNT a trasnformat Sala 2 în primul său spațiu exclusiv, prin trecerea acestuia în patrimoniul Ministerului Culturii și administrarea teatrului.

Distincția i-a fost înmânată managerului TNT, Ada Hausvater, de către primarul Timișoarei, Nicolae Robu. Ada Hausvater a mulțumit publicului care a validat prin prezența sa la spectacolele de la Sala 2 efortul echipei Naționalului timişorean: „Felicit pentru acest premiu publicul, care a dovedit de șapte ani, de când am renovat Sala 2, că este un loc important, în care se poate crea fascinant. Felicit echipa Teatrului Național din Timișoara, care în toți acești șapte ani a lucrat aici. Și, nu în ultimul rând, felicit toate autoritățile care înțeleg și vor înțelege cât de important este să finanțezi cultura.”

Un al doilea premiu special acordat de Senatul UNITER a fost acordat actriței Irene Flamann Catalina, pentru o viaţă dedicată Teatrului Naţional Timişoara. Distincţia i-a fost înmânată de actorul Ion Rizea, care în cuvântul său, a amintit „credința fermă a unei artiste în destinul ei, în imposibilitatea de a se concepe pe sine însăși în afara teatrului”.

Un al treilea premiu cu rezonanță pentru Naționalul timișorean a fost Premiul pentru întreaga activitate – Critică și istorie teatrală, acordat Marianei Voicu, autoarea Istoriei Teatrului Național „Mihai Eminescu” – 1945-2005. În alocuțiunea sa, actorul Victor Manovici a vorbit despre cariera Marianei Voicu, dar și despre puterea ei și loialitatea față de teatrul în care și-a scris destinul profesional și uman.

 

Print Friendly, PDF & Email