Trei metode pentru a scăpa de depresia de început de an

depresie femeieIanuarie este considerată luna care accentuează depresia, multe persoane resimţindu-se după perioada aglomerată a sărbătorilor de iarnă.

 

Una dintre metodele recomandate de psihologi pentru învingerea stării de spirit negative implică utilizarea la maximum a luminii solare, indiferent cât de puţină este în această perioadă a anului, mai ales în regiunile nordice ale globulu, relatează dailymail.co.uk, sursă citată de Mediafax.

Plimbările în aer liber, chiar dacă este frig, permiterea luminii naturale să intre în camere cât mai mult posibil prin limitarea utilizării perdelelor, a draperiilor şi a jaluzelelor şi îmbunătăţirea sistemelor de iluminat casnic vor creşte astfel nivelul de expunere la lumină, lucru ce va ajuta organismul să-şi regleze ceasul intern.

O metodă care poate părea contraintuitivă este ascultarea de cântece triste. Specialiştii spun că piesele muzicale melancolice reglează şi combat starea de spirit negativă şi sentimentul de singurătate, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Tokyo. În plus, cântecele triste fac oamenii să fie mai calmi.

O pauză de ceai verde este întotdeauna binevenită. S-a descoperit că obiceiul de a bea un ceai din când în când, pe parcursul zilei, creşte creativitatea şi impulsionează procesele cognitive. Cafeina este un stimulant, iar ceaiul conţine un aminoacid, L-teanină, care influenţează relaxarea. În acest sens, a fost realizat un experiment pe 150 de persoane. Unele au luat o pauză pentru a bea ceai, în timp ce altele au băut doar apă. Voluntarii au fost apoi testaţi pentru a li se evalua starea de spirit. Cei care au băut ceai prezentau o mai mare dorinţă de succes, decât cei care beau doar apă în timpul pauzelor şi aveau şi un timp de răspuns mai mic atunci când se confruntau cu probleme dificile. Potrivit unui studiu al University College, din Londra, oamenii care beau ceai de patru ori pe zi prezintă un nivel mai scăzut de cortizol, un hormon legat de stres şi de nivelul scăzut al glicemiei.

Print Friendly, PDF & Email