Trei licee din Timişoara, reabilitate termic cu finanţare prin PNRR

Liceul „Jean Louis Calderon”. Foto: ISJ Timiş

Trei licee din Timișoara, „J.L Calderon”, „Henri Coandă” și cel Tehnologic de Industrie Alimentară, vor fi renovate şi reabilitate termic, iar clădirile acestora vor deveni „verzi”.

 

Proiectele care vizează reabilitarea celor trei unităţi şcolare, depuse de Primăria Municipiului Timișoara pe componenta Valul renovării din PNRR, au fost acceptate, anunţă azi Municipalitatea. În total, valoarea estimată a celor trei proiecte se ridică la aproape 50 de milioane de lei.

Proiectul aprobat pentru Liceul Teoretic J.L.Calderon” prevede creşterea eficienţei energetice prin reabilitarea termică a construcțiilor și instalațiilor. Valoarea totală este de peste 6,1 milioane de lei.

Proiectul aprobat pentru Colegiul Tehnic „Henri Coandă”, în valoarea de aproape 20 de milioane de lei, are în vedere creșterea eficienței energetice tot prin reabilitarea termică a construcțiilor și instalațiilor.

La Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară, proiectul prevede transformarea lui în Școală verde inteligentă, costurile fiind de peste 22 de milioane de lei.

Fiecare proiect prevede cel puțin înjumătățirea consumului de energie primară și a emisiilor echivalente de gaze cu efect de seră. Intervențiile vizate sunt de înlocuire a sistemului de termoizolare, de schimbare a instalațiilor de încălzire și de îmbunătățire a sistemului de monitorizare și control a energiei termice.

Am cerut finanțare prin PNRR pentru peste 1,5 miliarde de lei și aici se numără investiții în construcția și dotarea de spitale noi, înnoirea flotei de transport și pentru reabilitarea infrastructurii școlare, inclusiv aceste școli pentru care am primit finanțare. Toate cele 3 școli nu vor trece printr-o simplă renovare. Vorbim despre o modernizare completă a tuturor clădirilor, folosind tehnologii de ultimă oră, astfel încât acestea să devină mult mai eficiente din punct de vedere energetic. PNRR reprezintă o șansă unică în istoria Timișoarei și tocmai de aceea dorim să atragem cât mai mulți bani prin acest program. În anii următori, toate aceste investiții vor fi simțite și de comunitatea timișoreană”, declară primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Alte trei proiecte de modernizare a unor școli, în valoare de 40 de milioane de lei, așteaptă aprobarea, adaugă edilul. Aceste noi trei proiecte vizează reabilitarea termică a Colegiului Național Ana Aslan, a complexului de clădiri Clinicile Noi din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara şi a Școlii Gimnaziale nr. 1.

Print Friendly, PDF & Email