Trei asociaţii vor transformarea fostului Crematoriu „Cenuşa” în Memorial al Victimelor Revoluţiei

Trei asociaţii, printre care două din Timişoara, cer sprijinul Guvernului pentru a transforma fostul Crematoriu „Cenuşa” în Memorial al Victimelor Revoluţiei.

 

Asociaţia Memorialul Revoluţiei Timişoara 16-22 Decembrie 1989, Societatea Timişoara şi Asociaţia 21 Decembrie 1989 i-au trimis premierului Sorin Grindeanu, zilele trecute, o solicitare de acordare în administrare a fostului Crematoriu „Cenuşa”, din Bucureşti, în prezent, imobil dezafectat.

Reprezentanţii celor trei asociaţii spun că vor să înfiinţeze în această clădire un Memorial al Victimelor Revoluţiei, pentru a cinsti astfel memoria celor torturaţi şi ucişi la Timişoara, în Decembrie 1989, ale căror trupuri au fost arse la acest crematoriu.
Ar fi un important proiect de colaborare în parteneriat, întrucât imobilul folosit ilegal pentru ascunderea crimelor de la Timişoara poate fi confiscat în folosul Statului şi destinat unui asemenea scop comemorativ”, se mai arată în adresa trimisă prim-ministrului Sorin Grindeanu, de reprezentanţii celor trei asociaţii, respectiv Traian Orban, Florian Mihalcea şi Teodor Mărieş.

În Decembrie 1989, 43 de cadavre ale celor împușcați mortal la demonstrațiile din Timișoara, în zilele de 16 și 18 decembrie 1989, dar și ale unor răniți executați ulterior în Spitalul Județean din Timișoara au fost ridicate de la morga acestui spital, transportate la București şi incinerate în Crematoriul Cenușa, în aşa-numita „Operaţiune Trandafirul”.

Print Friendly, PDF & Email