Trecerea Pădurii Verzi în administrarea Primăriei Timişoara, susţinută de Ministerul Mediului

Ministrul Costel Alexe şi primarul Nicolae Robu. Foto Constantin Duma

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat azi, la Timişoara, că ministerul pe care îl conduce susţine trecerea Pădurii Verzi din administrarea publică a Statului român, adică a Romsilva, în administrarea publică a Primăriei Timişoara, pentru ca aceasta să fie parc natural în adevăratul sens al cuvântului, potrivit Agerpres.

 

Costel Alexe a afirmat că, după ce Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor va rezolva problemele tehnice la Ministerul Justiţiei, iar Pădurea Verde va intra în administrarea Municipalităţii timişorene, Primăria va trebui să găsească resursele financiare pentru trasarea aleilor, montarea băncilor din lemn şi a surselor de iluminat şi pentru amenajarea pistelor pentru biciclete.

Eu am discutat cu cei de la Romsilva să identifice în toate judeţele României păduri care nu au fost de recreere sau nu au funcţionalitate de pădure-parc, să putem da drumul la amenajări silvice, pentru că astfel vom reuşi să facem acest lucru pentru comunităţile României, nu doar pentru marile oraşe”, mai spune, citat de Agerpres, Costel Alexe.

Ministrul declară că în august speră să se finalizeze procedurile cu Ministerul Justiţiei privind transferul pădurii de la Romsilva la Municipalitate.

Finanţarea pentru aceste amenajări din Pădurea Verde ar putea veni şi pe fonduri europene, în contextul în care Comisia Europeană are deschiderea ca atenţia asupra pădurilor să se mute de pe latura economică pe cea de conservare a biodiversităţii şi recreerii.

Primarul Nicolae Robu declară că va readuce la Timişoara Pădurea Verde. „Este o frustrare a timişorenilor că de atâta timp ea nu ne aparţine. Noi am realizat un plan, că în momentul în care va fi transferată de la Romsilva la municipalitate, va deveni pădure-parc. Vin şi acum cu angajamentul ferm al municipalităţii de a investi atâta cât este necesar pentru a pune în valoare o asemenea comoară pe care Timişoara o are ca moştenire. Suntem pe procedură şi sper să facem cât mai curând inaugurarea transferului pădurii”,  a mai declarat edilul.

Reprezentanţii Primăriei insistă de mai mulţi ani să primească în administrare Pădurea Verde, în suprafaţă de peste 628 de hectare, pentru a o transforma în parc. Primăria Timişoara are acum în administrare 50,5 hectare din Pădurea Verde şi alte 6,5 hectare pe care este amenajată Grădina Zoologică.

Print Friendly, PDF & Email