Tratament inovator folosit împotriva covid-19, la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara

Voichia Lăzureanu. Foto: Spitalul „Victor Babeş” Timişoara

Medicii Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” din Timișoara au inclus în lista schemelor de tratament pentru bolnavii infectați cu noul coronavirus un medicament folosit până acum în tratarea inflamațiilor generale cronice, îndeosebi împotriva artritei reumatoide.

 

Este vorba de anticorpi monoclonali anti-receptor Interleukină 6. Medicii de la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara îşi motivează decizia de a folosi acest tratament prin faptul că există studii care demonstrează că acest tratament ar reduce nevoia de ventilație mecanică la pacienții infectați cu Sars-Cov2 care au fost diagnosticați cu pneumonie: „Anticorpii monoclonali imită anticorpii generați de organismul uman pentru a lupta împotriva infecțiilor, iar Interleukina 6 este o proteină produsă de celulele imune ale organismului. În urma administrării tratamentului, s-a constatat că în cazul pacienților cu forme moderate și severe de boală a existat o îmbunătățire a stării de sănătate.”

Conf. dr. Voichița Lăzureanu, coordonatorul Compartimentului Terapie Intensivă Boli Infecțioase al Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara spune că avantajul este că acest tratament poate fi administrat pe secție și nu este nevoie ca pacientul să fie transferat în Terapie Intensivă, cum este în cazul plasmei sau al Remdesivirului, ceea ce degrevează Secția de Terapie Intensivă de aceste cazuri.

Tratamentul se administrează în patru doze, la un interval de opt ore, pe cale intravenoasă, în diluție de ser fiziologic. Specialiștii Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara spun însă că există o „fereastră de timp”, destul de redusă, pentru administrarea acestui medicament, astfel încât acesta să fie eficient.

Cu  cât a fost administrat mai repede în evoluția bolii, cu atât eficiența a fost mai mare. La pacienții critici, în fază terminală, există foarte puțină medicație și doar împreună cu plasma, cu Remdesivirul, cu hemodiafiltrarea sau împreună cu ventilația mecanică și chiar cu instalarea unui plămân artificial mai poate să funcționeze”, explică dr. Voichița Lăzureanu.

Aproape 100 de pacienți infectați cu noul coronavirus, internaţi în Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara au beneficiat până acum de administrarea de anticorpi monoclonali anti-receptor Interleukina 6.

 

Print Friendly, PDF & Email