Traseul Revoluției din Timişoara, finanţat prin PNRR

Foto: Constantin Duma

Traseul Revoluției, este un prim proiect al Timişoarei care a fost acceptat și se regăsește în documentele Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), anunţă Primăria Timişoara. Este vorba despre un proiect în valoare de aproape 4 milioane de euro, care are ca scop regândirea modului în care este reflectată Revoluția în spațiul public.

 

Acest traseu va fi valorificat prin reamenajarea spațiilor publice, a locurilor fierbinţi ale acelor zile din decembrie 1989: Piața Maria, Podul Maria, Piața Victoriei, Opera, Piața Libertății, Piața Sfântul Gheorghe, Palatul Administrativ (unde a fost sediul judeţean al PCR), Podul Decebal, Parcul Poporului și Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei, declară primarul Timișoarei, Dominic Fritz. „Vom marca și semnaliza ruta și obiectivele incluse în cadrul rutei. Vom dezvolta o infrastructură la scară mică (puncte de odihnă, locuri de belvedere), vom ecologiza, igieniza și reabilita peisagistic zonele cu impact negativ”, anunţă Dominic Fritz.

Ca exemplu, menţionează edilul, în cadrul acestui proiect va fi renovat  și redeschis pasajul din Piața Victoriei, unde se dorește realizarea unui muzeu, care să păstreze vie memoria celor petrecute în această piață emblematică pentru Revoluția din 1989

Aceste spații, transmite Primăria Timișoara, vor fi proiecte-pilot pentru spațiul public timișorean și vor fi transformate în exemple de bună practică privind accesibilitatea, ambientul urban, iluminat public și ambiental, signalistică și marcaj, accesibilitate velo și pietonală, marcaj turistic, documentare istorică.

Primăria Timișoara își propune să atragă 250 de milioane de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

 

Print Friendly, PDF & Email