Tranzacţiile cu terenuri în Timiş, triple anul acesta faţă de 2015

Străinii continua să fie cei care cumpără mari suprafeţe de teren

terenuriÎn lipsa oricăror oprelişti sau măsuri protecţioniste, terenurile agricole ale Timişului se “înstrăinează” în ritm alert, cumpărările de parcele crescând de trei ori, în raport cu anul trecut. Cei mai constanţi cumpărători de pământ continuă să fie cetăţenii străini.

 

Teren “înstrăinat”

Conform datelor Direcţiei Agricole Judeţene Timiş şi ale Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, în raport cu aceeaşi perioadă din 2015, anul acesta tranzacţiile cu terenuri s-au triplat în Timiş.

În majoritatea cazurilor este vorba despre teren cumpărat de către cetăţeni străini, deşi specialiştii din domeniu agricol continuă să avertizeze că este o greşeală vânzarea terenurilor la preţuri mai mici decât în Uniunea Europeană.

În momentul de faţă, în Timiş, se estimează că aproximativ 150.000 de hectare de teren agricol – adică aproape o treime din suprafaţa agricolă a judeţului – este cultivată de companii italiene. Acestora li se adaugă numeroşii cumpărători de suprafeţe agricole, individual sau prin societăţi de profil, din Austria, Germania, Franţa, Olanda şi Ungaria.

Fără intervenţia statului, procesul de cumpărare va continua, atâta timp cât preţul mediu pe hectar oscilează între 2.900 şi 7.000 de euro, iar în numeroase state vest-europene este de trei ori mai scump.

“Statul trebuie să intervină măcar acum, pe ultima sută de metri. De fapt, statul ar fi trebuit să intervină din 1993, pentru a proteja aceste terenuri agricole. S-a greşit inclusiv în negocierile pre-aderare când s-a negociat cu Uniunea Europeană ca pământul să fie trecut ca şi capital, nu ca patrimoniu. Legislaţia este foarte proastă în momentul de faţă, şi fără o intervenţie rapidă, lucrurile vor merge din rău în mai rău”, apreciază profesorul Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii.
Acesta anunţă în premieră pe această cale că s-a constituit un grup de lucru din care va face parte în calitatea sa de membru al Academiei, având ca scop final modificarea Constituţiei în aşa fel încât să se limiteze cumpărarea de teren de către cetăţeni străini. “Este o chestiune care trebuie asumată de toate partidele, inclusive de cele care au greşit şi, prin greşelile lor, au cauzat situaţia din prezent”, ne-a declarat Valeriu Tabără.

 

Exploataţii agricole uriaşe, care nu sunt deţinute de români

În România există peste 130 de exploataţii agricole deţinute de străini, iar suprafaţa agricolă deţinută de străini a crescut la peste 250.000 de hectare în vestul ţării, conform evidenţelor Ministerului Agriculturii.

În Timiş, cei mai entuziaşti cumpărători de terenuri erau încă de acum zece ani cetăţenii italieni. Mulţi oameni de afaceri din Peninsulă au cumpărat terenurile la sume de 200 – 300 de euro hectarul, poate chiar mai ieftin, unii revânzându-l ulterior altor cumpărători străini – celor germani, de exemplu, cu mii de euro de euro pe hectar. E o rată de profit pe care probabil că nu o asigură investiţiile imobiliare din niciun alt stat european.

La nivel naţional, în perioada 1998 – 2004, au existat solicitări pentru cumpărarea unei suprafeţe de 430.000 de hectare situate în extravilan şi au fost semnate 200.000 de contracte de vânzare-cumpărare, conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii. Timişul s-a situat în topul vânzărilor de terenuri, cu 108.000 de hectare, ceea ce reprezintă 15% din suprafaţa judeţului. Pe primul loc în topul cumpărătorilor de teren din România se situează cetăţenii italieni (aspect valabil şi în Timiş), cu 24,29% din total, urmaţi de germani, cu 15,48%, şi de cetăţeni din ţările arabe, cu 9,98%. Spaniolii deţin o cotă de 6,22% din cele 700.900 de hectare de teren agricol cumpărate de străini în România, austriecii – 6,13%, cetăţenii maghiari – 8,17% şi danezii – 4,52%.

În ultimii doi ani, unii dintre cei mai activi cumpărători de terenuri în România sunt din ţări precum Irak, Liban, Siria, Arabia Saudită şi Iran.

BOGDAN PITICARIU

 

Timpolis, stiri Timisoara, vanzare terenuri timis, cadastru, directia Agricola timis, valeriu tabara

Print Friendly, PDF & Email