Traian Băsescu, la Timişoara: „Politizarea este cea care deformează instituțiile”

Şeful statului a participat la dezbaterea „Continuăm reforma statului”, inițiată de Fundația Mișcarea Populară

Traian Basescu la TimisoaraNecesitatea continuării procesului de reformă a statului, reforma din Justiție și cea din educație și iminenta nevoie de reformare a sistemului medical, riscurile la care este expusă democrația de către actuala guvernare au fost doar câteva dintre subiectele aduse în atenția participanților la dezbaterea organizată, la Timișoara, la inițiativa Fundației Mișcarea Populară. Dezbatere printre ai cărei invitaţi s-au numărat preşedintele Traian Băsescu şi fostul premier Emil Boc.

 

Marian Preda: „Reforma se poate face doar prin scoaterea politrucilor din sănătate, educație și administrație publică locală”

Casa Adam Muller-Guttenbrunn, din Timișoara, a găzduit duminică, începând cu ora 11, o dezbatere organizată de Fundația Mișcarea Populară, „Continuăm reforma statulu”, la care au participat președintele Traian Băsescu, fostul premier Emil Boc, fostul ministru al Educației și actual candidat pentru un mandat de deputat pe Colegiul III Timișoara, Daniel Funeriu, profesorul universitar Mircea Mihăieș, fost vicepreşedinte la Institutului Cultural Român, și consilierul pe probleme de sănătate al președintelui Traian Băsescu, medicul Virgil Păunescu. Moderator al dezbaterii a fost președintele Fundației Mișcarea Populară, profesorul universitar Marian Preda. În sală a fost prezent și fostul ministru al Dezvoltării Regionale, deputatul Elena Udrea, dar şi Siegfrid Mureşan, candidat la europarlamentare din partea PMP.

Plasată de organizatori sub genericul „Continuăm reforma statului”, dezbaterea le-a prilejuit celor prezenți ocazia de a-și expune în fața publicului timișorean opiniile legate de imperativul continuării procesului de reformare a statului, în domeniile de interes major reprezentate de sănătate, educație și administrație publică.

Președintele Fundației Mișcarea Populară, Marian Preda, a precizat, în debutul dezbaterii, că demersurile de continuare a reformării statului sunt menite să se opună politizării excesive pe care actuala putere înțelege să o practice, în domenii în care intruziunea statului nu doar că nu se justifică, ci se dovedește chiar nocivă. „Nu se poate reforma statul până nu se reformează clasa politică”, declară Marian Preda, adăugând că, în actualul context creat de politizarea structurilor statului, reforma se poate înfăptui „doar prin scoaterea politrucilor din sănătate, educație și administrație publică locală”.

Maria Preda a mai spus că, în prezent, Statul e mediat de o minoritate ce ajunge la putere, adăugând și că, tocmai din această pricină, „statul român este slab administrat și are structuri croite prost”, de către persoane care se dovedesc incompetente. „Statul trebuie să intervină doar când piața nu este eficientă”, apreciază Marian Preda. „Există domenii de intervenție care sunt rezervate statului, cum sunt, spre exemplu, zonele strategice, dar, în rest, piața trebuie lăsată să lucreze și să își aplice propriile legi”.

Președintele Traian Băsescu: „Ultima zi de mandat mi-o voi petrece la Sânnicolaul Mare”

„Constat că, dacă vreau să mă simt bine, trebuie să vin în Banat”, și-a început expunerea președintele Traian Băsescu, care și-a exprimat intenția de a-și petrece ultima zi a mandatului la Sânnicolaul Mare, acolo unde, în 2009, la solicitarea unui localnic din mulțimea venită să îl întâmpine, a luat decizia, pe care și-a anunțat-o public, de a candida pentru un al doilea mandat. „Ultima zi de mandat mi-o voi petrece la Sânnicolaul Mare, pentru că acolo mi-am lansat candidatura”, a declarat Traian Băsescu, precizând că anunțul de atunci a fost rodul unui impuls de moment, nu o decizie premeditată, astfel încât, a anunţat şeful statului, în cursul dimineții de duminică, a avut o întâlnire cu primarul orașului Sânnicolaul Mare, Dănuţ Groza, dat fiind că acest oraş „rămâne pentru mine un reper în cel de-al doilea mandat al meu”.

 

„Politizarea este cea care deformează instituțiile”

Abordând, pe fond, subiectul dezbaterii inițiate de Fundația Mișcarea Populară, președintele Traian Băsescu a precizat că „statul democratic are nevoie de un timp pentru a ajunge la maturitate și pentru a ne da satisfacție”, dar și pentru a se îndepărta de reprezentarea pe care acesta o are în prezent, aceea de „mașinărie care ne e potrivnică”. Statul, mai spune Traian Băsescu, are năravul de a face ce vrea, fără să întrebe, fiind „mult prea ineficient și rigid în relația sa cu cetățenii”, ineficiență despre care a apreciat că derivă tocmai din aceea că nu este gestionat de oameni competenți, ci de politicieni care se plasează în poziții de decizie, chiar și în instituții care nu ar trebui politizate. Referindu-se la aceste instituții, printre care a oferit exemplul ANAF, al Inspectoratelor Şcolare Județene, al Direcțiilor Sanitare și al Oficiului pentru Protecția Consumatorului, președintele Traian Băsescu a precizat că acestea au fost puternic poluate politic, iar depolitizarea lor nu s-a putut realiza în perioada mandatelor sale.

Referitor la sistemul de justiție, Traian Băsescu spune că acesta a cunoscut o reformare autentică și din temelii, de la stadiul în care se afla la preluarea primului mandat de președinte – atunci când premierul îi scria pe un bilețel, solicitându-i să intervină în justiție pentru a salva un om de afaceri acuzat de fapte de corupție –, până în prezent, când „justiția nu mai are niciun fel de complexe să condamne un fost premier, politicieni sau președinți de Consilii Județene”.

Dobândirea unei cote ridicate de încredere de către instituții cum sunt SRI, SIE, DIICOT și DNA reflectă, de asemenea, o izbândă a mandatelor sale de președinte și confirmă faptul că profesionalizarea este dezirabilă, în detrimentul politizării. „Politizarea este cea care deformează instituțiile. Acolo unde politicul nu a putut să ajungă, instituțiile au luat un drum bun”, a relevat președintele Traian Băsescu. Acesta mai spune că președintele sursa neajunsurilor majore în funcționarea statului român e dată de faptul că partidele au asumat convingerea că ele sunt stăpânele instituțiilor statului. Şi a adăugat că, deși sunt niște vectori ai democrației, partidele trebuie sancționate pentru ceea ce au făcut și a precizat că, în acest moment, sunt cele mai puțin credibile structuri. „Politicienii trebuie să înțeleagă că ei sunt la dispoziția țării, nu țara la dispoziția lor”, a precizat președintele, care a adăugat și că o instituție politizată devine în mod cert o instituție subordonată partidului, și nu intereselor cetățenilor.

„Constituţia e bântuită încă de umbrele jocurilor de interese şi de putere dintre fostul premier Adrian Năstase și fostul președinte Ion Iliescu”.

Ca elemente de reformă generatoare de consecințe benefice pe termen lung şeful statului a amintit adoptarea celor patru noi coduri pentru Justiție, în perioada guvernării lui Emil Boc – ceea ce a oferit României un cadru propice progresului social – noua Lege a Educației, adoptată în perioada mandatului lui Daniel Funeriu – care a creat premizele încurajării și recompensării performanțelor academice și a permis reintroducerea învățământului dual. Pe lista neîmplinirilor au fost menţionate neînfăptuirea reformei în sistemul sanitar și a celei din administrația publică, precum și menținerea unor carențe în textul Legii fundamentale, despre care președintele a apreciat că „e bântuit încă de umbrele jocurilor de interese și a celor de putere dintre fostul premier Adrian Năstase și fostul președinte Ion Iliescu”.

Referindu-se la neînfăptuirea reformei propuse în Sănătate, președintele Traian Băsescu a precizat că eșecul a fost consecința unei lovituri puse la cale de un sistem pe care l-a catalogat drept mafiot, care a căutat atunci să își apere interesele, sistem ai cărui beneficiari sunt cei în buzunarele cărora se drenează resurse uriașe. „Nemulțumirile celor care beneficiază de pe urma acestui sistem au fost întreținute și promovate de trustul de presă al unui turnător la Securitate”, iar protestele din Piața Universității, legate de propunerile de reformare a sistemului sanitar, au determinat un eșec al adoptării unei noi Legi a Sănătății, dat fiind că „a fost împiedicată mediatic să apară”.

„Nu mi-am imaginat că forță politică venită la putere cu 70% din sufragii poate acționa ca în anii 50”

În ceea ce privește intruziunile brutale ale actualei puteri în funcționarea mecanismelor statului, președintele Traian Băsescu a precizat că mecanismele de distorsionare utilizate de premier pentru a-și subordona DGIPI și Direcția de Informații a Armatei, precum și intenția de a prelua STS denotă „iresponsabilitate politică” și lipsă de înțelegere în ce privește funcționarea mecanismelor unui stat de drept.

Referindu-se la consecințele deciziilor premierului Victor Ponta și la modalitățile acestuia de acțiune, președintele a declarat că nu și-a imaginat că „o forță politică venită la putere în 2012 cu 70% din sufragiile electoratului poate acționa ca în anii 50”.

„I.C.R., o instituție a cărei funcționare a fost ireproșabilă”

O instituție respectabilă, care a beneficiat de cea mai eficientă structură de promovare a culturii române peste hotare – astfel s-a referit şeful statului la Institutul Cultural Român, evocând perioada în care la conducerea instituției s-a aflat echipa coordonată de Horia Roman Patapievici, din care a făcut parte, în calitatea sa de vicepreședinte, și scriitorul timișorean Mircea Mihăieș. „Și-au făcut treaba excepțional. (…) ICR a avut, în perioada mandatului dumnealor, parte de un respect pe care nu l-a avut niciodată și care, după schimbarea lor, s-a prăpădit”, a declarat președintele Traian Băsescu. Care a adăugat că maniera în care a fost politizat ulterior ICR reflectă din plin neajunsurile pe care le generează intruziunile politicului. „ICR a fost utilizat, după preluarea lui de către Parlament, pentru acordarea de sinecuri”, a mai declarat Traian Băsescu, care a adăugat că politizarea reprezintă pentru reprezentanții actualei puteri „un mod de viață”, iar mutarea în sine a fost motivată de dorința de a plasa Parlamentul „cu picioarele pe o instituție a cărei funcționare a fost ireproșabilă” și căreia, pe toată perioada colaborării cu echipa condusă de Horia Roman Patapievici, președintele a precizat că nu i-a solicitat nimic, „pentru că nu a fost nevoie”. 

Print Friendly, PDF & Email