Tragedia de la Colectiv, comemorată la Timişoara

64 de tineri şi-au pierdut viaţa şi alţi aproape 200 au fost răniţi în noaptea de 30 octombrie 2015, în incendiul de la Colectiv. Tragedia va fi comemorată şi la Timişoara.

 

Acţiunea de comemorare, organizată de Iniţiativa Timişoara, va avea loc azi, între orele 18 şi 20, în Piaţa Operei.

Foarte multe lucruri nu s-au schimbat, vinovaţii încă nu au fost pedepsiţi de instanţele judecătoreşti. Din nefericire, lupta noastră nu s-a încheiat, politicienii încă nu s-au angajat ferm pe drumul pe care l-am solicitat mereu, în acest răstimp. Vă aşteptam în Piaţa Operei pentru a rememora serile târzii ale speranţelor noastre şi pentru a pune o lumânare pe treptele Catedralei. Sper să fiţi alături de noi pentru a comemora victimile neputinţei şi ale corupţiei”, transmite Laurenţiu Ştefănescu, preşedintele Iniţiativei Timişoara.

64 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma tragicului eveniment petrecut în seara de 30 octombrie 2015, la clubul Colectiv din Bucureşti, unde trupa Goodbye to Gravity susţinea un concert de lansare a unui nou album.

Dintre persoanele rănite, 34 au fost transferate ulterior la clinici medicale din Austria, Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Israel şi Elveţia, potrivit Agerpres. Până în martie 2016, numărul morţilor a ajuns la 64.

A fost declanşată o anchetă în urma căreia cei trei patroni de la clubul Colectiv, Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, au fost trimişi în judecată, la 28 aprilie 2016, fiind acuzaţi de ucidere din culpă, vătămare corporală şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată Daniela Niţă, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Cristian Niţă (director) şi Viorel Zaharia (pirotehnist).

Ca urmare a tragediei de la Colectiv, la 3 noiembrie 2015, câteva mii de manifestanţi în Bucureşti şi alte câteva sute în ţară au cerut demisia premierului Victor Ponta, a vicepremierului Gabriel Oprea şi a primarului sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone. Guvernul Ponta a demisionat la 4 noiembrie 2015.

Print Friendly, PDF & Email