Tomograful Spitalului Județean Timișoara, care funcționa fără aviz, a fost oprit

Managerul Spitalului Judeţean Timişoara, Raul Pătrașcu, anunță că a decis oprirea funcţionării computerului tomograf al unităţii după ce a aflat că acesta funcţiona din 2018, de la instalare, fără aviz și a sesizat totodată Corpul de control al Ministerului Sănătăţii cu privire la acest aspect. Potrivit managerului, pacienţii acuţi şi cei din urgenţe nu au de suferit, fiind reorientaţi spre un alt computer tomograf din spital.

 

Este o situaţie fără precedent pe care am descoperit-o în urmă cu câteva zile, odată cu schimbarea şefului de secţie a Clinicii de radiologie, când am cerut noului şef de secţie interimar un raport complet al aparaturii, al instalaţiilor şi al autorizaţiilor secţiei, să vedem unde mai putem face îmbunătăţiri. Acesta mi-a raportat şocat că acest aparat primit de la Ministerul Sănătăţii, în cadrul unui proiect prin Banca Mondială, în anul 2018, nu a avut niciodată autorizaţie CNCAN de funcţionare. În urma acestei sesizări, am format o comisie independentă de anchetă care să verifice exact situaţia şi, într-adevăr, acel aparat nu a avut niciodată autorizaţie CNCAN şi autorizaţie de funcţionare. În aceeaşi zi am dispus oprirea aparatului. Noi mai avem două computere tomograf în unitatea sanitară, unul este nefuncţional şi unul este funcţional, pe care am preluat pacienţii urgenţe şi pe cei care erau deja programaţi în ambulator”, declară, citat de Agerpres, dr. Raul Pătraşcu.

Potrivit acestuia, în aceeaşi zi a încheiat protocoale de colaborare cu alte trei spitale din Timişoara, pentru a avea o rezervă în cazuri neprevăzute, pentru ca pacienţii să nu sufere, iar până la rezolvarea situaţiei, pacienţii care vor fi programaţi prin ambulatoriu vor fi îndrumaţi către alte servicii de computer tomograf.

Obţinerea autorizaţiei de funcţionare de la CNCAN va dura, probabil, în jur de trei luni, dar Raul Pătraşcu speră ca dosarul să fie rezolvat mai repede: „Este o situaţie fără precedent, pentru că acest aparat nu ar fi trebuit să fie dat în funcţiune din moment ce nu a avut aceste autorizaţii, decât nişte măsurători iniţiale de la Direcţia de Sănătate Publică ce arătau că radiaţiile erau conforme, dar nu a avut acte la zi, ori eu nu puteam să las în funcţiune un aparat care nu are acte în regulă. Puteau fi expuşi la pericole nu doar pacienţii, ci şi medicii; din fericire nu a existat niciun incident, aparatul fiind nou, dar nu ne putem asuma răspunderea. Pacienţii sunt expuşi acestor radiaţii o singură dată, dar medicii lucrează permanent în acel mediu. Pe mine mă interesează bunăstarea pacienţilor, dar şi siguranţa medicilor.”

Managerul Spitalului Judeţean Timişoara a mai subliniat că „celălalt computer tomograf este nefuncţional pentru că spitalul a încheiat în trecut un contract de service cu o firmă care nu are autorizaţie pentru a face service pe un astfel de aparat şi am sesizat Corpul de control al Ministerului Sănătăţii şi pe acest subiect, cum a fost posibil ca acea firmă să câştige licitaţia”.

Print Friendly, PDF & Email